• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sjajna alternativa Amsterdamu: U Roterdamu žive pripadnici čak 173 nacionalnosti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Industrijski centar zemlje, Roterdam je ujedno i drugi grad po broju stanovnika, iako je po površini ipak veći od Amsterdama

  • 0
Roterdam, Holandija Roterdam / Foto: Pixabay/djedj

Mnogo toga što je bilo dostupno u Amsterdamu sada više nije, jer ovaj holandski grad pokušava da se izbori sa problemom prekomernog turizma.

Iako turisti ovaj grad rado posećuju i to kako zbog fenomenalnih muzeja i drugih atrakcija, tako i zbog čuvene “Ulice crvenih fenjera”, dotle baš i ne razmišljaju o poseti drugim holandskim gradovima.

Industrijski centar zemlje, Roterdam je ujedno i drugi grad po broju stanovnika, iako je po površini ipak veći od Amsterdama.

Ono po čemu je, pored ostalog ovaj grad u Holandiji specifičan, jeste što u njemu žive pripadnici, ni manje ni više nego 173 nacije, navela je Britani Krušiel u tekstu za “Travelweekly”.

Roterdam, Holandija, Kuća kocki Foto: Pixabay/robvandervloed

Velika obnova

Za vreme trajanja Drugog svetskog rata, grad Roterdam prilično je stradao. Ali su nadležni po završetku rata imali drugačije planove, pa Roterdam postaje ne samo značajn industrijski centar, već i moderan grad, u kome postoji sasvim dovoljno atrakcija za svačiji ukus.

Roterdam, Holandija Foto: Pixabay/djedj

Upravo zahvaljujući toj obnovi i gradnji mnogih modernih zdanja, Roterdam se danas može pohvaliti velelepnim zgradama, među kojima se nalaze i ona koja se smatraju najvišima u celoj zemlji. Zahvaljujući njima Roterdam prati i krilatica “Menhetn na reci Meze”.

Roterdam, Holandija Foto: Pixabay/3093594

Prva pešačka zona

Zvanično otvorena 1953. godine, ulica Lijnban specifična je po nečemu, uzevši u obzir da je na evropskom tlu to prva ulica namenjena samo pešacima, koja je sa tom namenom i izgrađena.

Roterdam, Holandija Foto: Pixabay/herryway

Uz to, prva kineska četvrta na tlu Starog kontinenta nastala je upravo u Roterdamu. Naime, za vreme trajanja štrajka mornara pre više od jednog veka, 1911. godine, u ovaj holandski grad pristigli su radnici iz Kine, pa tako i dolazi do formiranja Katendrehta, dela Roterdama u kome su se kineski radnici i naselili.

U okolini grada se nalaze i brojne biciklističke staze, a Roterdam je poznat i po vrlo originalnim i zanimljivim kafićima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako da najpametnije spakujete kofer za putovanje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja