• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

U ovih 10 gradova su najviši troškovi života tokom 2023. godine

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tokom istraživanja uzeti su u obzir podaci za 173 velika grada u svetu, a stručnjaci su vršili upoređivanje čak 400 cena i to za dve stotine što proizvoda, što usluga

  • 0
Singapur Foto: Tanjug/AP

Na osnovu svetskog indeksa troškova života, objavljenog od strane EIU (engl. Economist Intelligence Unit), utvrđeno je da su za 7,4 procenata porasli troškovi života u proseku tokom 2023. godine.

Takođe je primećeno i da su cene namirnica te koje su zabeležile najbrži rast.

I mada je to i dalje niže od 8,1 procenata, koliko je zabeležen rast troškova života tokom 2022. godine, mora se priznati da su to procenti koji se ne mogu svrtstati u „istorijske trendove“, navodi CNN.

Ipak, ima i dobrih vesti. Najmanju stopu inflacije su pokazale cene komunalnih usluga, iako su tokom prethodne godine spadale u kategoriju koja je zabeležila najbrži rast.

Reka Limat, Cirih Foto: Michele Limina / Zuma Press / Profimedia

Tokom istraživanja uzeti su u obzir podaci za 173 velika grada u svetu, a stručnjaci su vršili upoređivanje čak 400 cena i to za dve stotine što proizvoda, što usluga. Grad Karakas u Venecueli je isključen iz istraživanja, a u njemu su tokom prethodne godine cene porasle za čak 450 procenata.

Zašto je došlo do povećanja cena?

Usled poteškoća koje su se javile u lancu snabdevanja i to nakon što su od strane Kine krajem prethodne godine ukinuta ograničenja koja su važila tokom pandemije, došlo je do povećanja cena.

Njujork, New York Foto: Shutterstock.com

Što se cena prehrambenih proizvoda tiče, čini se da one i dalje beleže rast, budući da maloprodaje sada mahom mnogo više troškova prebacuju na račun potrošača.

Koji su gradovi sa najvišim troškovima života?

Zvanično su najskuplji gradovi za život na celom svetu Singapur i Cirih. Konkretno u Singapuru je akcenat stavljen na visoke cene odeće i transporta, dok je Cirih u samom vrhu ove neslavne liste i to najpre zbog visokih cena namirnica, a zatim i stvari namenjenih domaćinstvu, te rekreativnih aktivnosti.

Ženeva, Ženevsko jezero, Švajcarska Foto: Pixabay/ChiemSeherin

Tokom prethodne godine Njujork je bio na prvom mestu, sa Singapurom. Iako je u ovom američkom gradu zabeležen porast cena od 1,9 procenata, Njujork se ove godine našao na trećem mestu, zajedno sa Ženevom.

Među destinacijama u Aziji, izuzev Singapura se na ovoj listi našao i Hong Kong, koji je zauzeo peto mesto liste najskupljih gradova za život na celom svetu. Sledi Los Anđeles na petom i Pariz na sedmom mestu.

C919 COMAC Kina Foto: Tanjug/AP/Chan Long Hei

U društvu Tel Aviva, koji je zauzeo osmo mesto ove liste, našao se i Kopenhagen u Danskoj, dok je na desetom mestu i drugi američki grad, San Francisko.

Što se ostalih gradova tiče, najjeftiniji za život je Damask u Siriji, dok su pri dnu liste i Teheran u Iranu i Tripoli u Libiji.

Generalno govoreći, u američkim gradovima su visoke cene duvana, zatim komunalnih usluga, ali i pomoćnih poslova u domaćinstvu, dok su prevoz, rekreativne aktivnosti i stvari namenjene domaćinstvu najskuplje u zemljama Zapadne Evrope.

Mihajlo Pavić Pariz Foto: Boško Karanović

Lista 10 najskupljih gradova u svetu izgleda ovako:

1. Cirih i Singapur

3. Njujork i Ženeva

5. Hong Kong

6. Los Anđeles

7. Pariz

8. Tel Aviv i Kopenhagen

10. San Francisko

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najlepše, najveće, najčistije, najpitkije i najčarobnije jezero na svetu je u Rusiji

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja