• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U ovom delu Skandinavije živi omiljeni deka na celom svetu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je širom sveta poznata najpre kao destinacija koja je posebno čarobna u toku zime i to pred božićne i novogodišnje praznike, istina je da je Laponija tokom cele godine atraktivna

  • 0
Laponija, Finska, Deda Mraz Foto: Pixabay/sqv7n

Zvanično najsevernija regija Finske, Laponija je poznata kao zemlja u kojoj živi Deda Mraz.

Za one koji ne veruju u novogodišnju čaroliju Deda Mraza, Laponija je deo Finske poznat po fascinantnim svetlosnim fenomenima i Aurori borealis.

Iako je širom sveta poznata najpre kao destinacija koja je posebno čarobna u toku zime i to pred božićne i novogodišnje praznike, istina je da je Laponija tokom cele godine atraktivna.

Deo zemlje koji „Visitfinland“ karakteriše kao „poslednju veliku divljinu Evrope“, Laponija je i dom autohtonog stanovništva, pripadnika naroda Sami ili Sapmi.

Aurora borealis

Posmatranje polarne svetlosti u ovom delu Finske smatra se, u najmanju ruku magičnim iskustvom. Gotovo nestvarne nijanse zelene i ljubičaste boje na nebu, koje čak mogu i da tiho pucketaju, ako se potrudite da čujete, čine Laponiju idealnom za posetu krajem avgusta, kada je ova pojava posebno vidljiva na nebu.

Laponija, Finska, Deda Mraz Foto: Pixabay/sturrax

Zapravo, do pojave polarne svetlosti dolazi kada sunce zađe iza horizonta toliko da se na nebu ponovo pojavljuju zvezde, navodi „Lapland“, kada posetioci ostaju opčinjeni ovim prirodnim fenomenom.

Na nebu iznad severnog pola može se videti Aurora borealis, dok je Aurora australis vidljiva na suprotnom kraju zemljine kugle. Izuzev u Laponiji, odnosno severnim delovima Skandinavskog poluostrva, ovaj prirodni fenomen vidljiv je i na nebu iznad severne Kanade, Rusije i Aljaske.

Mesto na kome živi Deda Mraz

Bez obzira da li verujete u Deda Mraza ili ne, nema spora da su mališani, koji imaju tu sreću da posete Laponiju, u najmanju ruku oduševljeni.

Laponija, Finska, Deda Mraz Foto: Pixabay/xat-ch

Ne samo da se tamo mogu družiti sa pravim pravcatim Deda Mrazom, nego i pomaziti irvase, upoznati se sa vilenjacima koji pomažu omiljenom deki da odgovori na sva pisma mališana iz celog sveta i naravno upakuju poklone za božićne i novogodišnje praznike.

Tim pre što „Santaslapland“ navodi i različite pakete za turiste, koje je, očekivano potrebno rezervisati mnogo pre Božića i Nove godine.

U različite pakete uključene su i različite usluge, pa tako osim vožnje u saonicama u koje su upregnuti irvasi ili haskiji, turisti imaju mogućnost i da uživaju u privatnoj poseti Deda Mrazu, ali i da posmatraju vilenjake u njihovoj radionici ili da se odluče da odu na safari, ali motornim sankama. I to su tek neke od aktivnosti koje su uključene u pakete, budući da se turisti mogu odlučiti i za posmatranje fenomena polarne svetlosti ili za piknik u divljini Laponije, recimo.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kupanje u otvorenom bazenu, nestvaran pogled, priroda... Ovo je idealno mesto za sve ljubitelje zime

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja