• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Beogradski zoološki vrt: Jedna od atraktivnih lokacija glavnog grada za sve uzraste

Vreme čitanja: oko 2 min.

Očekivano ili ne, tek vrlo brzo nakon otvaranja, Beogradski zoološki vrt postaje jedna od atrakcija u glavnom gradu Srbije

  • 0
Beogradski zoološki vrt Beo Zoo vrt Foto-montaža: Mateja Beljan

Sada već davne 1936. godine na dan 12. jula, kada Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik Petrovdan, osnovan je Beogradski zoološki vrt.

Za to je zaslužan gospodin Vlada Ilić, koji je u to vreme bio na čelu Beograda.

Očekivano ili ne, tek vrlo brzo nakon otvaranja, Beogradski zoološki vrt postaje jedna od atrakcija u glavnom gradu Srbije.

Iako se najpre prostirao na oko 3,5 hektara, ta površina je vrlo brzo prvi put udvosrručena, a zatim i drugi, da bi se do početka Drugog svetskog rara prostirao na površini nešto većoj od 14 hektara, navedeno je na zvaničnom sajtu Beogradskog zoološkog vrta.

Bombardovanje zoološkog vrta

Jedan od, bez sumnje najtežih događaja u istoriji Beogradskog zoološkog vrta zbio se tokom Drugog svetskog rata, prilikom bombardovanja Beograda 1941. godine.

Iako su stanovnici glavnog grada bili prilično sigurni da će neprijatelj, ipak poštedeti nedužne životinje i da Beogradski zoološki vrt neće biti bombardovan, zbilo se upravo suprotno.

Beo Zoo Vrt Foto: Marko Jovanović

Ne samo da su mnoge životinje stradale, već i ljudi, koji su zoološki vrt smatrali bezbednom lokacijom, pa su zato i pokušali da se u njemu skriju.

Zanimljiv je podatak da iako su pojedine životinjske vrste tom prilikom pobegle iz kaveza, neke su i ubijene, jer se smatralo da predstavljaju potencijalnu opasnost, a aligator po imenu Muja i nilski konj, kome je ime bilo Buca, retki su stanovnici zoološkog vrta u Beogradu koji su taj surovi događaj preživeli.

Najstariji aligator na celom svetu

Vrlo brzo pošto je osnovan Beogradski zoološki vrt, na dan 09. avgusta 1937. godine, dobio je još jednog stanovnika, koji i danas u njemu obitava.

Američki aligator nazvan je Muja i budući da je izuzetno dugovečan, smatra se trenutno najstarijim aligatorom na celom svetu, navodi „Beozoovrt“.

Flamingosi, Beogradski Zoo Vrt, Zoološki Vrt Foto: Nikola Tomić

I upravo zahvaljujući tolikoj starosti ovog aligatora, naučnici su pomerili gornju granicu kada je u pitanju dužina života te životinjske vrste.

Ako ste imali prilike da posetite Beogradski zoološki vrt, Muju ste sigurno videli. Mnogim posetiocima deluje kao da se uopšte ne pomera, iako je on zapravo „u prilično dobroj kondiciji“.

Najpoznatiji stanovnik Beogradskog zoološkog vrta

Prekoputa ulaza u prostor u kome obitavaju majmuni nalazi se spomenik posvećen, bez sumnje, do sada načuvenijem stanovniku zoološkog vrta u Beogradu.

Od trenutka kada je, kako navodi zvaničan sajt Beogradskog zoološkog vrta, 12. januara 1988. godine stigao, majmun po imenu Sami postao je jedna od omiljenih životinja mnogima.

Gorila Sami, statua, Beo Beogradski ZOO zoološki vrt Foto: Shutterstock

Iako je preživeo dva bekstva, izbegao je uspavljivanje, prosto zato što nije bio agresivan dok je šetao ulicama glavnog grada. Uginuo je 11. septembra 1992. godine od infartkta creva, kako je pokazala obdukcija.

U vrtu se nalazi i spomenik posvećen keruši po imenu Gabi, koja je u odsudnim momentima nasrnula na mnogo jačeg i krvoločnijeg jaguara, ne bi li sprečila napad na čuvara vrta, kome je pomagala u kontroli.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Neverovatan vodopad na reci Đetinji kod Užica: Huk i grmljavina od koje zastaje dah

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja