• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Značajna bitka tokom Velikog rata odigrala se na ovoj planini nadomak Šapca

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iz sela Miloševac, koje se nalazi na obroncima ove planine, potekao je slavni srpski junak Miloš Obilić, a u okolini Cera nalaze se i manastiri Radovašnica, Čokešina i Petkovica

  • 0
Planina Cer Foto: Shutterstock

Iako je u istorijskom smislu planina Cer, u blizini Šapca, mnogima poznata, nema sumnje da je u turističkom smislu ova planinska lepotica naše zemlje još uvek nedovoljno razvijena.

Na 687 metara nadmorske visine nalazi se najviši vrh ove planine, mada na Ceru postoje i drugi vrhovi viši od šest stotina metara. Tačnije njih četiri, navodi „Gost.rs“. Neretko se područje ove srpske planine karakteriše i kao vazdušna banja zbog klimatskih karakteristika koje tu preovlađuju.

Najlepši vidikovci Cera

Iako se jedan među brojnim vidikovcima na ovoj srpskoj planini ističe neretko kao najlepši, ne može se osporiti lepota ni ostalih.

Upravo su vidikovci jedan od razloga zbog koga ljubitelji prirode odlučuju da prošetaju stazama na Ceru, kako bi se divili pogledu koji se tih vidikovaca pruža.

Planina Cer Foto: Shutterstock

Vidikovac koji je poznat pod nazivom Proplanak važi za jedan od najlepših na Ceru.

Istorijski značaj Cera

Mada je po brojnosti srpska vojska bila značajno slabija u poređenju sa austrougarskom, zahvaljujući vođstvu vojvode Stepe Stepanovića i hrabrosti srpskih ratnika, uspela je da izvojuje pobedu.

U selu Tekerišu je u znak sećanja na taj značajan događaj za istoriju srpskog naroda 1928. godine podignut spomenik, kao i Spomen kosturnica, koja je posvećena junacima ove značajne bitke.

Pažnju posebno privlači natpis na spomeniku, koji glasi:

Vaša dela su besmrtna!

Planina Cer, Srbija Foto: Shutterstock

Interesantno je pomenuti da se naziv ove planine dovodi u vezu sa starorimskom boginjom, čije je ime bilo Cerera i koja je štitila žito, ali i plodnost. Upravo su u periodu rimske vladavine tim područjem podignuta i značajna utvrđenja na tom području. U pitanju su utvrđenja poznata pod nazivima Kosanin i Trojanov grad.

Najpoznatija legenda

Car po imenu Trojan i njegove ćerke glavni su akteri legende koja se vezuje i za planinu Cer. Tačnije za nastanak Kosaninog grada.

Kosana je bila jedna od ćerki cara Trojana, po čijem imenu bi nazvano i utvrđenje na području Cera, navodi „Vikipedija“.

Iz sela Miloševac, koje se nalazi na obroncima ove planine, potekao je slavni srpski junak Miloš Obilić, a u okolini Cera nalaze se i manastiri Radovašnica, Čokešina i Petkovica.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ulica Alekse Šantića u Mostaru

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja