• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Četvrti po veličini grad u Švedskoj dom je najstarijeg univerziteta u Skandinaviji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Reka Firis teritoriju ovog švedskog grada deli praktično na dva dela, a posebno je zanimljiva okolina Upsale, budući da se u blizini nalaze i mnoga, omanja jezera

  • 0
Upsala, Švedska Foto: Pixabay/falco

Na oko 70 kilometara udaljenosti od Stokholma, glavnog grada Švedske, nalazi se Upsala, po veličini četvrti grad u ovoj skandinavskoj zemlji.

Budući da je osnovan još 1477. godine, Univerzitet u Upsali smatra se najstarijim ne samo u celoj zemlji, nego i na području čitave Skandinavije, navodi „Vikipedija“.

Jedna od najčuvenijih građevina u gradu je i katedrala u Upsali.

Grad na reci Firis

Reka Firis teritoriju ovog švedskog grada deli praktično na dva dela, a posebno je zanimljiva okolina Upsale, budući da se u blizini nalaze i mnoga, omanja jezera. Duž obale reke nalaze se brojni ugostiteljski objekti, u čijoj ponudi uživaju ne samo stanovnici Upsale, nego i turisti.

Upsala, Švedska Foto: Pixabay/12019

Iako se smatra da je područje današnjeg grada bilo naseljeno još u periodu praistorije, prvi pomen stalne ljudske naseobine u tom delu današnje Švedske datira iz 1164. godine. U to vreme je Upsala funkcionisala kao pristanište biskupije, koja se nalazila nedaleko od teritorije današnjeg grada.

Muzej u zamku

U periodu između 1654. i 1676. godine je u Upsali izgrađen zamak Skokloster, koji je danas jedan od simbola grada.

Tipična barokna arhitektura daje posebnu dozu šarma ovom zdanju, u kome se danas nalazi državni muzej, a kako ističe „Sweden.com“, u njemu se mogu videti brojni značajni artefakti. Izuzev knjiga i slika, u zdanju se može videti i oružje, ali i nameštaj i mnogi drugi interesantni predmeti.

Oružarnica zamka posebno je zanimljiva, jer se u njoj mogu videti kako samostreli i topovi, tako isto i mačevi japanskih samuraja, ali i pištolji i drugo oružje.

Upsala, Švedska Foto: Pixabay/12019

Muzej u vodenici

U nekadašnjoj vodenici na reci Firis, koja je bila u vlasništvu Univerziteta Upsala, danas se nalazi muzej Upland, u kome se posetioci mogu upoznati sa istorijom i kulturom grada i čitave oblasti.

Izuzev predmeta koji se tiču istorije samog grada, muzej Upland čuva i artefakte koji svedoče o značaju katedrale u Upsali, a kako navodi „Sweden.com“, deo muzejske zbirke su i predmeti koji svedoče o životu studenata najstarijeg univerziteta u Skandinaviji.

U okviru Gustavianuma, najstarijeg zdanja univerziteta u ovom gradu postoji ukupno pet stalnih izložbi, koje svedoče o različitim istorijskim periodima univerziteta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sigurno vam nikada nije palo na pamet kako se prave koferi: Njihova izrada je prava magija!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja