• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Britanska kraljica je krunisana u zamku koji je danas znamenitost grada na Kipru

Vreme čitanja: oko 2 min.

U samom centru starog dela grada nalazi se zdanje koje je njegov simbol. Dvorac Limasol je istorijski značajan što je u njemu 1191. godine za britansku kraljicu krunisana supruga kralja Ričarda Lavlje Srce

  • 0
Limasol, Kipar Foto: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

U južnom delu najsunčanijeg ostrva na području Mediterana nalazi se najveća luka ostrva Kipar. Limasol je i po površini koju zauzima i po značaju na drugom mestu na Kipru.

Oko 75 kilometara je udaljen od Nikozije, glavnog grada ostrva, dok ga oko 60 kilometara deli od grada Larnaka, koji je treći po značaju na čitavom ostrvu.

Posebno je zanimljivo posetiti ovaj grad u vreme trajanja karnevala koji, kako navodi „Vikipedija“ traje čak deset dana. Danas je Limasol jedno od popularnijih odredišta na Kipru.

Spoj starog i novog

Budući da je područje na kome se danas nalazi Limasol vekovima unazad bilo naseljeno, ali i zbog činjenice da su se smenjivali mnogi vladari, grad se može pohvaliti spojem starog i novog, koji je posebno uočljiv na mestu na kome se nalazi nekadašnja luka.

Limasol, Kipar Foto: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Danas je Stara luka pretvorena u pravi pravcati centar za turiste, koji osim u odličnoj gastronomskoj ponudi, mogu uživati i u pogledu na ribarske čamce i nekadašnju luku, navodi „Chooseyourcyprus“.

Šetnja promenadom u Limasolu je još jedna od aktivnosti koja se ne propušta prilikom posete ovom kiparskom gradu.

Staro gradsko jezgro

Ko god želi da bolje upozna istoriju ovog kiparskog grada, to može da učini ukoliko poseti stari deo Limasola.

Upravo tu se nalaze brojni spomenici i gradske atrakcije, a šetnja uskim ulicama posetioce vraća u neka minula vremena. Zamak koji dominira starim delom grada daje mu naročitu dozu šarma, a ništa manje zanimljivi nisu ni brojni ugostiteljski objekti i prodavnice različite robe, koji se u tom delu Limasola nalaze.

Limasol, Kipar Foto: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Dvorac Limasol

U samom centru starog dela grada nalazi se zdanje koje je njegov simbol. Dvorac Limasol je istorijski značajan što je u njemu 1191. godine za britansku kraljicu krunisana supruga kralja Ričarda Lavlje Srce.

Kako su se menjali osvajači, tako su neki nastojali da unište, a neki da obnove ovo zdanje. Nisu ga štedeli ni zemljotresi, ali nakon što su dvorac obnovile Osmanlije, on traje do današnjih dana.

Sve do 1950. godine prostorije u podrumu ovog zamka bile su korišćene kao zatvor.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Posidi je jedno od omiljenih letovališta na Halkidikiju i u novembru može biti magičan

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja