• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Besplatna mesta u Atini koje treba da posetite i vidite: Skriveni dragulji prestonice Grčke

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grad nam nije daleko pa ne bi bilo loše da uvrstite u svoj plan putovanja možda i ove godine

  • 0
Atina Foto: Pexels

Atina je grad koji daje dobre vibracije istorijom, civilizacijom i pre svega filozofijom. Sadrži sijaset spomenika i znamenitosti koje su izdržale test vremena.

Međutim, toliko je atrakcija koje treba obići i videti i prava je šteta propustiti nešto. Ipak, u nastavku možete pogledati koje to dragulje ima prestonica Grčke i koja su to skrivena mesta koja bi obavezno trebalo videti.

Agios Nikolaos

Agios Nikolaos je napuštena kapela u Vuliagmeniju. Bukvalno "skriveni dragulj", jer se nalazi na zatamnjenoj lokaciji i sakriven sa očigledne tačke gledišta, tako da prolaznik može lako proći ovo mesto. Postavljanje crkve zasnovano je na činjenici da je Agios Nikolaos zaštitnik mornara, pa je ova kapela podignuta okrenuta ka okeanu, piše "Wander Donna".

Agios Nikolaos, Atina, Grčka, crkva Foto: Shutterstock/RODKARV

Ne samo da je ova crkva tako čudna i slikovita, već je i pogled na more i grad Vuliagmeni iz kapele takođe spektakularan.

Vizantijski manastir Dafni

Da li znate još neko mesto u Grčkoj koje je na Unesko-voj listi svetske baštine osim Akropolja? Ako je vaš odgovor "ne", onda se ovaj manastir takođe može nazvati skrivenim draguljem.

Vizantijski manastir, Grčka, Atina Foto: Shutterstock/cosmo.pavone

Nalazi se 11 kilometara severozapadno od Atine, ali iako je malo udaljeno od centra grada, vredi posetiti. Bićete fascinirani freskama, zadivljeni arhitekturom i opčinjeni mozaicima iz vizantijskog doba. Sa druge strane, njegova udaljena lokacija će vas nagraditi mirnom i malom posetom.

Hadrijanov rezervoar

U naselju Kolonaki se može naići na neke interesantne stvari, a jedna od možda najistaknutijih je Hadrijanov rezervoar koji čak i lokalno stanovništvo zanemaruje.

Hadrijanov rezervoar Foto: Shutterstock/TPG85

Hadrijanov rezervoar je hidrološko čudo koje je završeno 140. godine nove ere. To je rimska cisterna stara 2000 godina koja je više od hiljadu godina obezbeđivala potrebe Atinjana za vodom. Trenutno se nalazi ispod letnjeg bioskopa na otvorenom, Cine Dekameni. Nije fizički dostupan, ali je vidljiv kroz tri velika prozorska stakla. Ovaj rezervoar je ipak daleko najznačajnije inženjersko dostignuće za vreme vladavine cara Hadrijana koji je ostavio u Atini nasleđe sa spomenicima koje je izgradio.

Anafiotika

Nalazi se severoistočno od Akropolja, a kada šetate po ovom mestu, pomislićete da ste na nekom od grčkih ostrva.

Anafiotika, Atina, Grčka Foto: Shutterstock/KOSTAS TSEK

Naizgled ušuškani u osami usred užurbane Plake, ovde dobijate toliko drugačiju atmosferu u poređenju sa drugim delovima grada.

Dromeas (Trkač)

Ako ste "zalepljeni" za telefon dok koračate ulicama Atine, možda ste nesvesno propustili neverovatnu skulpturu. Nalazi se na saobraćajnom ostrvu preko puta hotela Hilton, ali je dostupan pešacima.

Dromeas, trkač Foto: Shutterstock/Aleksandar Todorovic

Neverovatan je rad Kostasa Varocosa, a predstavlja staklo naslagano jedno na drugo da bi se ostavio utisak čoveka koji trči. Ako volite trčanje, onda će ova skulptura biti posebna za vas.

Jakaranda drveće

Ako ste u Atini od maja do početka juna, onda ćete imati sreće da vidite kako drveće Jakaranda cveta.

Jakaranda drveće, drveće, Atina Foto: Shutterstock/rawf8

Mogu se naći u oblasti oko Zapejon hale, na Pedion tou Areos, duž avenije Singrou, oko Tehnopolisa grada Atine i duž Atinasove ulice.

Da li ćete posetiti neko od ovih mesta?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Grčko ostrvo Tinos kao savršena destinacija za letovanje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja