• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najviši vrh sveta i još 7 visokih planina nalaze se u ovoj južnoazijskoj državi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Demokratska Republika Nepal dom je gorostasa, po kome je i poznata širom sveta

  • 0
Planinarenje, ranac za planinarenje Foto: Pixabay/nepalidevu

Na 8.848 metara nadmorske visine uzdiže se Mont Everest, koji se smatra najvišim planinskim vrhom na čitavoj planeti. Savezna Demokratska Republika Nepal dom je tog gorostasa, po kome je i poznata širom sveta.

Izuzev sa teritorijom Indije, Nepal se graniči i sa Tibetom, a glavni grad, Katmandu, kako navodi “Vikipedija”, ujedno je i najveći u celoj zemlji.

Mada ne naročito velika po površini, ova južnoazijska zemlja se može podičiti brojnim atrakcijama, što prirodnim, što arhitektonskim. Uz to, činjenica da se najviši planinski vrh nalazi na njenoj teritoriji, umnogome doprinosi njenom značaju na turističkoj mapi sveta.

Interesantno je pomenuti da se na teritoriji Nepala nalazi, ni manje ni više nego čak osam najviših vrhova na celoj planeti.

Nepal Tihar festival Foto: Tanjug/AP

Jedinstvena iskustva

Destinacija koju posećuju i ljubitelji avanture i adrenalina, ali i oni koji žele da bolje upoznaju autentične destinacije, Nepal se smatra odličnim izborom za turiste koji žele da dožive nešto drugačije.

Posebno pažnju privlači raznolikost pejzaža, ali i aktivnosti koje su posetiocima na raspolaganju. Uz planinarenje i treking, u zemlji postoje lokacije idealne za ljubitelje raftinga, ali i brojni, nestvarno lepi pejzaži.

Nepal festival Foto: Tanjug/AP

Na području Nepala ukupno je čak 15 nacionalnih parkova, ali i parkova divljih životinja, a kako je navedeno na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova Nepala, dva parka su deo Liste svetske baštine UNESCO-a. Još jedan kuriozitet vezan je za životinjske vrste kraljevskog bengalskog tigra i azijskog nosoroga, uzevši u obzir da je Nepal jedna od poslednjih lokacija na celom svetu na kojoj se mogu videti i ove životinje.

Sakupljanje meda u Nepalu Foto: Tanjug/AP

Gostoljubivo stanovništvo

Bez obzira na to da li Nepal posećuju zbog želje za usponom na Mont Everest, te neki drugi planinski vrh ili zbog želje da bolje upoznaju kulturne i istorijske znamenitosti ove zanimljive zemlje, mnogi turisti ističu ljubaznost lokalnog stanovništva kao značajnu prednost i jedan od razloga za posetu Nepalu.

Sem po gostoljubivosti stanovnika i u gradovima i u selima, ova zemlja se izdvaja i po interesantnoj gastronomskoj ponudi, ali i po vrlo zanimljivim festivalima, kojima je domaćin.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pogledajte kako izgleda život u amazonskom plemenu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja