• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grad u kome nikada nije dosadno: Prestonica kraljevine obiluje atrakcijama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Budući da se u njemu može videti vrlo uspešan spoj tradicionalnog i modernog, Aman se sa pravom smatra jednom od najznačajnijih turističkih destinacija u tom delu sveta

  • 0
Aman, Jordan Foto: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Pored toga što se nalazi na petom mestu po veličini u čitavom arapskom svetu, glavni grad Hašemitske Kraljevine Jordan je na području čitavog Levanta najveći.

Budući da se u njemu može videti vrlo uspešan spoj tradicionalnog i modernog, Aman se sa pravom smatra jednom od najznačajnijih turističkih destinacija u tom delu sveta.

Specifičan teren, kako navodi „Vikipedija“ najpre izgrađen na sedam brda, doprinosi lepoti ovog grada, koji je smešten na nadmorskoj visini između 700 i hiljadu metara.

O kolikom gradu se radi jasno ukazuje podatak da nešto više od 40 procenata celokupne populacije čitavog Jordana živi upravo u Amanu.

Aman, Jordan Foto: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Najpoznatija atrakcija Amana

I mada je nemoguće osporiti činjenicu da je Aman grad koji obiluje atrakcijama, čuvena citadela se među njima izdvaja.

Izgrađena pre više od dve hiljade godina, u periodu kada su Rimljani imali vlast na tom području, citadela u Amanu predstavlja mesto na kome se turisti mogu bliže upoznati sa bogatom istorijom grada.

Aman, Jordan Foto: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Izuzev ostataka Herkulovog hrama, tu se nalazi i Omajadska palata, ali i Jordanski arheološki muzej.

Jedinstvena ulica

Bez obzira da li želite da uživate u opuštenoj šetnji ili da osetite čari noćnog života u prestonici Kraljevine Jordan, Ulica duge će vas opčiniti.

Na području istorijskog okruga Džabal Aman nalazi se mnoštvo kafića i drugih ugostiteljskih objekata, što sve daje posebnu dozu šarma tom delu grada. Uz citadelu, ovo je još jedna od turistički atraktivnh lokacija u jordanskoj prestonici.

Aman, Jordan Foto: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Izuzev zanimljivih ugostiteljskih objekata, ovde se nalaze i prodavnice suvenira i rukotvorina, ali i umetničke galerije, ističe „Touristjordan“.

Dvorci u pustinji

Na području pustinje Omajada nalaze se ostaci zamkova, koji se smatraju još jednom od turističkih atrakcija prestonice kraljevine.

Ne samo da se posetiocima pruža prilika da upoznaju zadivljujuću arhitekturu i ostatke islamske umetnosti na zivdovima ovih zdanja, već i da uživaju u lepoti pustinjskih predela koji ostatke ovih dvoraca okružuju.

Aman, Jordan Foto: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Velelepnost islamske arhitekture

Gotovo nestvarne nijanse tirkizne boje jedan su od razloga zbog kojih se džamija kralja Abdulaha Drugog u Amanu smatra simbolom grada, budući da se uočava iz različitih delova grada.

Na mestu Filadelfijske katedrale, nedaleko od samog centra današnjeg grada nalazila se islamska svetinja, da bi upravo na njenim temeljima 640. godine kralj izgradio današnju džamiju. Ujedno je ova svetinja bila i prva građevina koja je okarakterisana kao značajan arhitektonski projekat Kraljevine Jordan.

Aman, Jordan Foto: Pixabay/loggawiggler

Automobili, automobili i još po nešto

Osnovan početkom ovog veka, Kraljevski muzej automobila u Amanu sadrži, gotovo neverovatnu kolekciju, čiji je vlasnik bio Husein bin Talal, nekadašnji kralj Jordana.

Impresivna kolekcija obuhvata vrlo zanimljivu i izuzetno bogatu kolekciju, nju ne čine samo automobili, uzevši u obzir da se tu mogu videti i motocikli. I to ne bilo kakvi, već oni starinski, ali i eksperimentalni motocikl koji je izrađen 1885. godine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Posidi je jedno od omiljenih letovališta na Halkidikiju i u novembru može biti magičan

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja