• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nekada ostrvo u moru, ova planina je jedna od najstarijih u našoj zemlji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ne samo da je u pitanju jedna od najšumovitijih planina na području naše zemlje, nego i u ovom delu Starog kontinenta

  • 1
Planina Jastrebac, Srbija Foto: Shutterstock

Prekrivena bogatim šumama, planina koja se nalazi u južnom delu naše zemlje, poznata je i po tome što važi za najstariju u Srbiji.

I baš zbog obilja šuma i nestvarnih predela, Jastrebac je jedna od omiljenih planina za ljubitelje prirode, ali i za sve one koji žele da uživaju u šetnji i u drugim aktivnostima na otvorenom.

Blaga klima, obilje šuma i bogat biljni i životinjski svet, tek su neke od karakteristika koje ovu srpsku planinu čine posebnom.

Legenda o nastanku Jastrepca

Iako se ova planina može pohvaliti mnogim zanimljivim lokacijama i atrakcijama, legenda koja se vezuje uz nastanak njenog naziva, posebno privlači pažnju.

Planina Jastrebac, Srbija Foto: Shutterstock

Da bi svio svoje gnezdo na području današnjeg Jastrepca, jedan jastreb je strpljivo i predano donosio grančice na područje ove planine. I noseći u kljunu grančice koje je prikupljao, on je zajedno sa njima donosio i semenje različitih biljnih vrta i, kako navodi „Serbia.travel“, a potom je tokom leta upravo to semenje i ispuštao na zemlju.

Zahvaljujući predanom radu jednog jastreba, navodi pomenuta legenda, planina Jastrebac i dobi naziv, a na njoj još od tada rastu brojne biljne vrste, odnosno drveće.

Jedna od najšumovitijih planina

Ne samo da je u pitanju jedna od najšumovitijih planina na području naše zemlje, nego i u ovom delu Starog kontinenta.

Planina Jastrebac, Srbija Foto: Shutterstock

Uz obilje listopadnih, ali i četinarskih šuma, na Jastrepcu se posebno izdvajaju brezove šume. I to šume belih breza, koje su posebne po tome što su njihova stabla boje snega.

I po tome je Jastrebac specifičan, uzevši u obzir da je to planina, koja se svrstava u retke u našoj zemlji, na kojima se mogu pronaći prostrane šume ovog drveta. Sa ciljem zaštite tih prirodnih lepota i bogatstava, koje nam Majka priroda nesebično daruje, bela breza je svrtsana u red zaštićenih vrsta.

Nije na Jastrepcu bogat samo biljni svet, već na ovoj planini obitavaju i mnoge životinjske vrste.

Uz to, pri samom vrhu Jastrepca nalazi se i jezero, čije je poreklo veštačko, a koje je posebno atraktivno u toplijem periodu godine.

Planina Jastrebac, Srbija Foto: Shutterstock

Okolina Jastrepca

Pored Ribarske banje, koja se u podnožju Jastrepca nalazi, a čije lekovite vode su koristili obilato još članovi porodice Karađorđevič, u okolini se nalazi i grad Kruševac, nekada prestoni grad srpskog cara Lazara, ali i Župa Aleksandrovačka, koja važi za poznati vinski region u našoj zemlji.

Izletište Ravanište, u okviru koga se nalazi i već pomenuto veštačko jezero, predstavlja jednu od omiljenih lokacija za posetioce Jastrepca.

Ostaci utvrđenja Gradac, ali i crkve posvećene Svetoj Petki, svrstavaju se takođe u zanimljive lokacije u okolini ove interesantne planine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moćne borbe mačevima, a tu je i princeza: Posetili smo viteški festival "Despot Stefan Lazarević"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Milan

    8. januar 2024. | 20:49

    Fruska gora i avala su geoloski najstarije. Da se zna

    Podelite komentar