• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Poseta ovom gradu nije kompletna ako se ne poklonite moštima zaštitnika ljubavi

Vreme čitanja: oko 3 min.

U crkvi koja se nalazi u ulici Vajtfrajer nalazi se prilično skromna crkva. Upravo u njoj se nalaze ostaci ovog svetitelja

  • 0
dablin Foto: Pixabay

Iako je noćni život mnogima prva asocijacija na glavni grad Irske, ne može se osporiti da će u Dablinu podjednako uživati i ljubitelji kulture i istorije.

Grad koji se neretko karakteriše kao užurban, Dablin posetiocima nudi i brojne staze za pešačenje i vožnju bicikla, ali i galerije, muzeje i druge znamenitosti.

Naravno, u Dablinu posebno uživaju i ljubitelji piva, jer se u tom gradu nalazi i fabrika, nadaleko čuvenog crnog piva, koje je steklo svetsku slavu.

Katedrala posvećena Svetom Patriku

Nedaleko od mesta na kome je postojala omanja svetinja izgrađena od drveta, gde je još 450. godine Sveti Patrik, zaštitnik cele zemlje, pokrštavao vernike, danas se nalazi katedrala njemu posvećena. Najznačajniji je sakralni objekat u glavnom gradu Irske.

Dablin, Irska Foto: Pixabay/darby1996

Zatim je 1191. godine nikla bogomolja od kamena, da bi vek kasnije bila značajno proširena i izmenjena, navodi „Introducingdublin“.

Nedugo nakon toga je Katedralu Svetog Patrika zahvatio požar, kada su bili oštećeni i toranj i naos, nakon čega je usledila prva obnova. Ipak, istorija nije bila baš naklonjena ovoj svetinji, budući da je i tokom narednih vekova stradala. Ser Bendžamin Ginis je zaslužan za veliku obnovu katedrale, kada je 1860. godine dao značajnu donaciju za ovu svetinju.

Dablin, Irska Foto: Pixabay/gigglekid

Izuzev grobnica ljudi koji su igrali značajnu ulogu u istoriji grada i zemlje, u Katedrali Svetog Patrika nalaze se i, posve jedinstvena, Vrata pomirenja.

Priča koja ih prati tiče se pomirenja dve porodice, Ficdžerald i Batler, čiji su se članovi sukobili baš ispred ove svetinje u toku 15. veka. Budući da su se članovi porodice Ormond sakrili u katedralu, to je na vratima ove svetinje produbljena rupa, ne bi li se tako zavađene strane izmirile. Od tada su ta vrata poznata kao Vrata pomirenja.

Druge atrakcije Dablina

U neposrednoj blizini katedrale posvećene svetom Patriku nalazi se i katedrala Hristove Crkve. U pitanju je vikinška katedrala, čija se starost, prema „Dublin.ie“ procenjuje na hiljadu godina.

Zamak u Dablinu još je jedna od gradskih znamenitosti. U prošlosti tu se nalazilo sedište vladara, u doba britanske prevlasti, a danas se upravo u dablinskom zamku vrši inauguracija predsednika zemlje.

Smatra se da je na mestu, na kome je tokom 13. veka ovo velelepno zdanje izrgađeno, postojalo naselje iz perioda vikinške vladavine na tom području.

Feniks park se nalazi ne tako daleko od centra grada, a osim po izuzetno bogatoj i flori i fauni, poznat je po još nečem - najveći je evropski gradski park koji je zatvoren i u njemu se, pored ostalog, nalazi i Zoološki vrt Dablina.

Dablin, Irska Foto: Pixabay/libor1

U severnom delu grada je i crkva posvećena Svetom Mihanu, koja je ujedno i najstariji sakralni objekat u tom delu Dablina. Ono po čemu je ova svetinja poznata jesu mumificirani ostaci ljudi, koji su imali značajan uticaj u gradu tokom 17. i 18. veka. Među tim ostacima mogu se videti i oni, koji su pripadali majci Brama Stokera, irskog pisca upamćenog kao kreatora čuvenog grofa Drakule.

I na kraju, ne može se posetiti Dablin, a da se ne pokloni moštima svetog Valentina, sveca zaštitnika zaljubljenih i ljubavi. U crkvi koja se nalazi u ulici Vajtfrajer nalazi se prilično skromna crkva. Upravo u njoj su i mošti ovog svetitelja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zavrteće vam se i od pogleda na njih: Ove stepenice su visoke skoro 90 metara i vode na krov sveta

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja