• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šume, pašnjaci i rečni tokovi, ali i tri svetinje nalaze se na području planina u Šumadiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dodatnu atraktivnost ovom planinama daju i tri srednjevekovna manastira, koja se na tom pdoručju nalaze. Kalenić, Ljubostinja i Kamenac

  • 0
Gledićke planine Foto: Ustupljene fotografije/Nada Stojčević

Ne samo da se svrtsavaju u red najviših, nego i najvećih šuamdijskih planina, budući da su Gledićke planine na visokom, drugom mestu. Odmah nakon planine Rudnik.

Na nadmorskoj visini od 922 metra nalazi se Samar, najviši vrh Gledićkih planina, koje se nalaze u blizini Kragujevca. Izuzev teritorije Levča i Gruže, područje ovih šumadijskih planina oivičeno je i tokom reke Morave, ali i teritorijom Grada Kragujevca.

Šume, pašnjaci i rečni tokovi nalaze se na području Gledićkih planina, koje prosecaju tokovi mnogih reka na delu koji teritorijalno pripada kragujevačkoj opštini. Dodatnu atraktivnost ovom planinama daju i tri srednjevekovna manastira, koja se na tom pdoručju nalaze. Kalenić, Ljubostinja i Kamenac.

Aktivnosti na Gledićkim planinama

Budući da se najviši vrh ovih planina nalazi na nadmorskoj visini koja je ispod hiljadu metara, to svi koji vole pešačenje kroz predele netaknute prirode, lako mogu taj vrh i da „osvoje“.

Gledićke planine Foto: Ustupljene fotografije/Nada Stojčević

Izuzev pešačenja i planinarenja, kako navodi „Turizmopedija“, vožnja biciklom prestavlja još jednu od aktivnosti koja je poseticima na raspolaganju.

Još jedna od atrakcija planina, koje najverovatnije naziv duguju istoimenom šumadijskom selu, jesu autentična planinska sela i zaseoci. U njima se mogu videti kuće, čija se starost procenjuje na oko dve stotine godina.

U selu Čestin, koje se nalazi nedaleko od planinarskog doma, u blizini Adžinih livada, posetioci mogu videti i spomenik, koji se na tom mestu nalazi počev od 1932. godine. Posvećen je srpskim vojnicima koji su stradali kako tokom Balkanskih ratova, tako isto i tokom Velikog rata.

Gledićke planine Foto: Ustupljene fotografije/Nada Stojčević

Stara čak stotinu godina, lokalna kafana u selu Gledić, za koje se smatra da je zaslužno za nastanak naziva ovih planina, i danas radi i posetiocima nudi i mogućnost prenoćišta.

Tradicionalna manifestacija

Kada sa vrha Samar krenu put sela Šljivica, mnogi ljubitelji biciklizma koji posećuju Gledićke planine se upućuju ka srpskom srednjevekovnom manastiru Kalenić.

Izgrađen u moravskom stilu srpske arhitekture, manastir Kalenić zadužbina je Bogdana, koji je u srednjevekovnoj Srbiji, u vreme kada je njome vladao despot Stefan Lazarević, nosio titulu protovestijara.

Tradicionalna kulturno-umetnička manifestacija „Prođoh Levač, prođoh Šumadija“ održava se u okolini ove srpske svetinje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najkraća reka u Srbiji 365 mami turiste svojom lepotom i jedinstvenošćšu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja