• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Legenda o Žutom vezana je za reku poznatu po smaragdnoj boji vode: Neretva ga je uzela kao svoju žrtvu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako ova reka, koja je poznata po karakterističnoj, zelenoj boji nalik smaragdu, protiče kroz mnoga mesta i gradove, Mostar je uz nju vezan na poseban način

  • 0
MOSTAR Foto: Shutterstock

Od 225 kilometara toka smaragdne reke, veći deo, čak 203 kilometra, protiče kroz teritoriju Bosne i Hercegovine, dok 22 kilometra toka Neretve protiče kroz hrvatsku teritoriju, pre nego što se ulije u Jadran.

Iako ova reka, koja je poznata po karakterističnoj, zelenoj boji nalik smaragdu, protiče kroz mnoga mesta i gradove, Mostar je uz nju vezan na poseban način.

Upravo u tom gradu nalazi se i čuveni Stari most, koji je, kako navodi „Vikipedija“, proglašen za deo svetske baštine od strane UNESCO-a.

Narodna legenda o smaragdnoj reci

U noći između prvog i drugog avgusta svake godine, reka Neretva se oglašava i kako navodi narodno predanje, tada se mogu čuti i čudni zvuci, koji nekima liče na riku. Smatra se da ova neobična reka to čini ne bi li prizvala svoje žrtve, navodi „Coolinarika“.

Reka Neretva Foto: Shutterstock

Oni koji su upoznati sa tim narodnim predanjem i koji poštuju reku, nikada se tih dana neće kupati u njoj, jer se veruje da baš tada Neretva uzima žrtve.

A priča se vezuje za jedan, posve neobičan događaj i čoveka, koji je ostao upamćen kao Žuti, jer je imao kosu i obrve žute boje. Nije poznato ko je on bio, ni odakle je došao u Mostar, ali su upravo on i događaj u kome je učestvovao, zaslužni za nastanak ove legende. Ostao je upamćen kao pristojan i dobar čovek, koji je imao običaj da šeta Mostarom i razgovara sa dućandžijama.

Tada su stanovnici Mostara, grada koji leži na obalama Neretve, posebno pazili da drugog avgusta ne dozvoljavaju deci da se u reci kupaju. Znalo se da se reka mora poštovati, kao što se i znalo da je to dan kada se u njoj ne treba kupati.

Ipak, Žuti to nije znao...

Bio je 2. avgust kada je Žuti osetio nesnosnu vrućinu i poželeo da se u Neretvi rashladi. Kako navodi narodno predanje, skinuo je svoju odeću, koju je uredno ostavio na obali i ušao u reku.

Neretva Foto: Klix.ba

I od tada mu se izgubio svaki trag. Iako su stanovnici Mostara pokušavali da ga pronađu, niko od njih nije se usudio da dira strančevu odeću. Pričala je čaršija, izmišljao je narod priče o vilama i drugim mitskim bićima, koja su noću igrala oko njegove odeće, ali od Žutog nije bilo ni traga ni glasa.

Reklo bi se da su Mostarci zaboravili na Žutog. I možda i bi da se jedne jeseni on nije pojavio ponovo u čaršiji, ali ovoga puta nem. Iako je bilo onih koji su se odvažili da ga ipak upitaju gde je bio toliko vremena, odgovor nisu dobili.

Nakon nekoliko godina je Žuti, koji je do tada samo besciljno tumarao gradom na Neretvi, ne mogavši da prozbori nijednu jedinu reč, jednostavno nestao.

No, iako je otišao iznenada, kao što je i došao, Žuti je bio inspiracija jednom od viđenijih Mostaraca toga doba da pripoveda ovu legendu. A ona je, u najmanju ruku neobična.

Neretva Foto: Klix.ba

Mitska bića koja žive pod vodom su odvela Žutog u dubine Neretve, gde je on morao da ih služi. Ali, onda se jedna od morskih vila u njega zaljubila, veli legenda.

I kako to obično biva, ona je slučajno saznala da Žuti zapravo nije znao za verovanje da se tog dana u Neretvi ne treba kupati. Zato je, uprkos ljubavi koju je prema njemu osećala, ipak odlučila da mu pomogne da se vrati u svoj svet, shvativši da njemu jednostavno nije mesto u dubinama Neretve.

Zamolila je oca da joj tu želju ispuni, što je on i u činio. Ali ne u potpunosti, jer je očev uslov bio da se Žuti vrati nem u svoj svet, kako ne bi dobio priliku da ljude obavesti o mitskim bićima koja žive u dolini Neretve.

Neretva Foto: Klix.ba

Naročito je zanimljivo to što se upravo ovo narodno predanje dovodi u vezu sa poznatom narodnom izrekom, koja se i danas koristi i koja glasi: „Nadrljao je kao Žuti!“

Aktivnosti na Neretvi

Posebno su ljubitelji raftinga i kanjoninga oduševljeni ovom rekom, zbog izuzetnih prirodnih karakteristika po kojima je poznata.

Gornji tok reke, koja izvire podno planine Jabuka, interesantan je zbog izuzetno niskih temperatura, pa se Neretva, kako ističe „Welcometokonjic“ neretko karakteriše kao jedna od nahladnijih reka ne samo u zemljama kroz koje protiče, nego i u celom svetu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Putešestvije Telegrafa u Mostaru: Puno ćevapa, a još i više adrenalina i skokova sa Starog mosta

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja