• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Turska uvela taksu za strance za ulaz u Aja Sofiju: Od danas 25 evra za razgledanje džamije

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čuvena građevina Istanbula unosi novine

  • 0
Istanbul, Aja Sofija, Foto: Telegraf.rs

Svaka država se ponosi određenim znamenitostima i veliki broj turista poseti baš ta prepoznatljiva obeležja. Kada je reč o Istanbulu, to je bez premca Aja Sofija.

Čuvena džamija je jedna od najposećenijih atrakcija Turske, a ukoliko želite kao strani turista da je posetite, nećete moći za džabe. Naime, od danas ulaz za inostrane turiste iznosi 25 evra, a to je odluka turskog Ministarstva kulture i turizma, piše "Protothema.gr".

Ministarstvo je završilo razdvajanje ulaza za one koji će u džamiju ulaziti kao hodočasnici i one koji će Aja Sofiju posećivati u kulturne ili turističke svrhe.

U saopštenju turskog Ministarstva kulture i turizma se navodi:

"U okviru restauracije i zaštite spomenika koju je započeo ministar kulture i turizma Mehmet Ersoj, planirano je da se na određenom mestu postavi blagajna za prodaju karata koja je već pripremljena za posetioce i biće puštena u rad 15. januara. Postavljene su i kamere, sistemi za detekciju požara i sistemi hitnog dojavljivanja, a preduzete su zaštitne mere na obilasku džamije".

U istom saopštenju se ističe da će "državljani Republike Turske koji budu posećivali džamiju radi verskih bogosluženja i dalje ulaziti besplatno kroz ulaz predviđen za to".

Uz poseban sistem slušalica i preko QR koda posetioci će moći da se informišu o džamiju na 23 jezika, u mirnom okruženju bez ometanja hodočasnika koji će se moliti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Laguna Giola: Prirodni i jedinstveni bazen Tasosa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja