• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Butan zovu "azijskom Švajcarskom" i biće hit destinacija u 2024: Putovanje nije nimalo jeftino

J. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Epski pejzaži, autentična jela i tople kamene kupke su samo neke od ponuda koje ovaj netaknuti dragulj može da pruži.

  • 0
Butan Butan / Foto: Shutterstock

Poznata kao "azijska Švajcarska", mala himalajska država Butan u Južnoj Aziji biće najjedinstvenija i najnaprednija destinacija za putovanja 2024, kako piše "Metro".

Butan je otvorio svoje granice tek 1970-ih i ima sjajnu reputaciju kao "najsrećnija zemlja na svetuy2y.

Više od 70 odsto zemlje je pošumljeno, te je Butan prva zemlja na svetu sa negativnim uticajem na ugljendioksid.

Molitvene zastave su nanizane kilometrima preko klisura i obronaka, prizor koji svedoči o duboko ukorenjenoj religioznoj kulturi Butana kao budističkog kraljevstva. Epski pejzaži, autentična jela i tople kamene kupke su samo neke od ponuda koje ovaj netaknuti dragulj može da pruži.

Nik Puli, osnivač Selective Asia, proveo je više od 35 godina putujući kroz Aziju, ali nikada se nigde nije osećao ispunjenije nego u Butanu, kako tvrdi.

- To je spokojna, impresivna, uzbudljiva destinacija sa udaljenim, rustičnim bosonogim luksuznim ložama, hramovima na liticama i stazama bogatim divljim životinjama i budističkom kulturom - kaže Nik za "Metro.co.uk".

Vodič kroz  Butan

Grad Paro treba posetiti na početku ili na kraju svog putovanja.

Na samo 10 minuta od aerodroma u ovom gradu nalazi se Nacionalni muzej, tvrđava Rinpung Džong i kultni Taktšang Goemba, inače poznat kao manastir Tigrovo gnezdo. To je takođe dom Paro vikend pijace na kojoj se može naći pregršt ručno rađenih suvenira.

Thimphu je glavni grad Butana i dom je Thimpu Džonga na reci Vang Ču - vladine tvrđave. Tu su Modžo park i Grej zona za piće i ples.

Dolina Gangtej je dom Gangtej Goemba, prekrasnog manastira iz 17. veka, ali region je najbolji za avanturiste na otvorenom koji žele da šetaju i bicikliraju.

Na 12 sati vožnje od glavnog grada je selo Laja, za one koji stvarno žele da osetu svu magiju i dožive jedinstveni pogled na Himalaje. To je selo bez automobila, u kojem se uzgajaju pečurke i stada jaka.

Stvari koje treba raditi u Butanu

Zemlja može staviti naglasak na turizam visokog kvaliteta sa malo posećenosti, ali to ne znači da ne postoji obilje aktivnosti pored istraživanja okoline.

Butan je odličan za kampovanje zbog velike količine zelenih površina i bujnih šuma. Postoji opcija da turisti borave u luksuznim šatorima vila u borovim šumama (tzv. glamping) ili da smanje udobnost i odu na veću nadmorsku visinu.

- Treking je svetske klase. Možete preći celu zemlju peške na Trans Butanskoj stazi  koja je bogata pticama. Ponesite dvogled - savetuje Nik.

Prema "Lonely Planet", prirodnjaci bi trebalo da posete Butan između kraja oktobra i sredine marta da vide čuvene ugrožene ždralove koji svake godine migriraju sa Tibeta.

Trans Butanska staza je takođe nedavno obnovljena i do 1960-ih je bila jedini način da se putuje zemljom. Proteklih stotina godina koristili su je hodočasnici, vojske i trgovci.

Biciklizam je još jedan odličan način za avanturu širom kraljevstva. Ima ponešto i za svaki nivo sa glatkim stazama za početnike i "off-road" biciklizmom na planinskim stazama. U Butanu funkcionišu specijalizovane ture koje se mogu prilagoditi za svačije biciklističko iskustvo i za svaki nivo.

Rafting je još jedna odlična aktivnost - na jednoj od sedam glavnih reka u Butanu: Puna Tsang Ču, Vang Ču, Sankoš reka, Mangde Ču, Mo Ču i Drangme Ču.

Tradicionalni sportovi su takođe nešto što bi moglo interesovati turiste. Butansko streljaštvo, khuru (vrsta pikada), soks (bacivanje koplja sa metom) i pungdo (bacanje kugle).

Prosečna cena putovanja u Butan

Butan ima jedan nedostatak, a to je da svakako nije budžetska destinacija.

- Pre svega, posetioci plaćaju dnevnu naknadu za održivi razvoj, što znači da njihova putovanja tamo direktno koriste ljudima i životnoj sredini Butana. Zbog dnevne naknade (oko 80 funti dnevno), broj posetilaca u turizmu je nizak, kao i uticaj na zemlju, a iskustvo je stoga znatno poboljšano.

Nema direktnih letova ni za Butan, tako da ćete morati da letite za Delhi, sa letovima koji se kreću od 319 funti, a zatim za Paro za 288 funti. Hrana, piće, smeštaj i prevoz su prilično jeftini.

Alternativno, možete rezervisati turu na Selective Asia,  za doživljaj "Bhutan in Brief" koji traje osam dana i cena se kreće od 2790 funti po osobi.

To je putovanje po meri sa smeštajem, hranom, vodičima i prevozom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Putovanje kroz carstvo ukusa i neponovljivih predela Srbije: "Moja Jela"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja