• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U selu na planini Čemernica kovani su štitovi za vojsku dinastije Nemanjića

Vreme čitanja: oko 2 min.

Simbolično nazvano Štitkovo, selo je po izradi štitova i bilo poznato

  • 0
Selo Štitkovo, planina Čemernica, Srbija Foto: Shutterstock/conservator

Ukoliko odlučite da posetite selo na planini koja se nalazi na potezu između Ivanjice i Nove Varoši, negde na pola puta, lako se može desiti da pomislite da ste se vratili u prošlost.

Simbolično nazvano Štitkovo, selo je po izradi štitova i bilo poznato.

Smatra se da je osnovano još tokom 13. veka, navodi „Zlatarinfo“, i da naziv duguje činjenici da su u njemu u to doba funkcionisale radionice za izradu štitova budući da se smatra da je u vreme dinastije Nemanjića tu bio pravi pravcati manji grad, za koji se vezuje zanimljivo predanje. A ono veli da su štitovi koji su izrađivani u Štitkovu bili najpre namenjeni vojsci Nemanjića.

Prošlost na svakom koraku

Potpuno isto kao što je izgledalo pre dve stotine godine i danas izgleda selo Štitkovo. U njemu se nalaze odlično očuvane starinske kuće, ali i štale i sušare koje su korišćene za sušenje mesa, te drugi objekti, koji su u tom periodu i izgrađeni.

planina Čemernica, Srbija Printskrin: Google

Odlično očuvana lokalna arhitektura svedoči o viševekovnom postojanju sela.

U samom centru sela na planini Čemernici nalazi se i kuća za koju je utvrđeno da je najstarija u Štitkovu, budući da je izgrađena 1882. godine. Samim tim što je izuzetno značajna, to je ova prostorna celina pod zaštitom države, a na inicijativu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo.

I da sve bude zanimljivije, iako je svojevrstan spomenik prošlosti, selo Štitkovo je i dalje naseljeno, po čemu se smatra posebnim.

Seoska crkva

Posvećena prazniku Blagoveštenja, crkva u Štitkovu je pretrpela značajna oštećenja. Kako navodi „Vikipedija“, nekada je u njenoj blizini proticala omanja reka, Štitkovačko vrelo. U blizini se osim groblja, pred kraj 19. veka nalazila i nekadašnja škola.

Selo Štitkovo, planina Čemernica, Srbija Foto: Shutterstock/Pillip

Nedugo nakon završetka Prvog srpskog ustanka ova svetinja je potpuno srušena, iako postoje izvori koji navode da je 1815. godine stradala u požaru. Takođe se smatra da tada nije stradala samo crkva, već i mnoge građevine u selu.

Ova svetinja je obnovljena u drugoj polovini 19. veka.

Danas u selu na planini Čemernici živi tek oko dve stotine ljudi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ušli smo u selo koje ne postoji na mapi Srbije: Ako se ovako prezivate, sledeće godine tamo da odete

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja