• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na obali Persijskog zaliva smešten je grad koji beleži najbrži rast

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas je to administrativni, ekonomski, obrazovni i kulturni centar zemlje, koji beleži najbrži rast

  • 0
Katar, Doha Foto: Tanjug/AP

Iako je osnovana 1820. godine, Doha nije odmah postala glavni grad Države Katar. Nakon što je zemlja i zvanično stekla nezavisnost, za glavni grad proglašena je upravo Doha.

Danas je to administrativni, ekonomski, obrazovni i kulturni centar zemlje, koji beleži najbrži rast.

Sam grad smešten je na samo deset metara iznad nivoa mora i nalazi se na obali Persijkog zaliva, a u blizini Dohe nalazi se nekoliko prirodnih ostrva i jedno, vrlo zanimljivo ostrvo nastalo veštačkim putem, navodi „Vikipedija“.

Najzanimljiviji muzeji u Dohi

Podeljen u tri dela, Nacionalni muzej Katara udaljen je oko dva kilometra od samog centra Dohe. Posetiocima nudi priliku da se u okviru 11 odvojenih galerija, koliko ih broji ovaj muzej, upoznaju sa istorijom zemlje.

Katar, Doha Foto: Tanjug/AP

Izuzev dela koji se odnosi na početak života na tom području, kako navodi „Holidify“, u ovom muzeju postoji i deo posvećen životu u Kataru, ali i onaj koji upućuje posetioce na savremenu istoriju zemlje.

U neposrednoj blizini centra Dohe nalazi se i jedan od najpoznatijih muzeja ne samo u glavnom gradu Katara, nego i u tom delu sveta.

Muzej islamske umetnosti se može pohvaliti zbirkom umetničkih predmeta koji datiraju iz perioda između 7. i 19. veka. Uz ukrasne i upotrebne predmete koji su pripadali kraljevskim porodicama, u ovom muzeju se mogu videti i eksponati koji su pripadali „običnim“ stanovnicima zemlje.

U samom centru Dohe nalazi se i Katarski muzej oružja. U okviru muzejske postavke se mogu videti oklopi i oružje, koji su korišćeni još tokom 16. veka. Ipak, treba imati na umu da muzej nije otvoren za posete stalno, već da svi turisti koji žele da ga posete, to mogu učiniti uz prethodni dogovor sa osobljem muzeja.

Oko devet hiljada eksponata čine izložbenu postavku muzeja Mathaf, u kome su izložena umetnička dela moderne arapske umetnosti, a koja su značajna i za istoriju zemlje.

Plaža Katar Doha Foto: Telegraf

Biserni spomenik kao simbol Dohe

U neposrednoj blizini gradske luke, gotovo u samom centru Dohe nalazi se spomenik u obliku bisera, koji je postao prepoznatljiv simbol grada na obali Persijskog zaliva.

Zapravo Pearl Monument je prikaz džinovske ostrige, u čijoj unutrašnjosti se nalazi biser.

Simbolično, ovaj spomenik, koji krasi i fontana, ukazuje na izuzetno bogato biserno nasleđe zemlje, a turistima je to ujedno i jedna od omiljenih lokacija za fotografisanje dok su u poseti glavnom gradu Katara.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ako ikada budete išli u Katar i ponude vam da idete na “safari” i vožnju kroz pustinju. Nemojte

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja