• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tačka u Španiji odakle sve počinje: Ako ste na trgu Puerta del Sol, pogledajte u pločnik

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zanimljiv istorijat "nultog meridijana"

  • 0
Madrid, Puerta del Sol, trg, putovanja, grad, Španija Foto: Shutterstock/Anton_Ivanov

Madrid je glavni grad koji ima dva trga, Plaza Mayor i Puerta de Sol i upravo na ovom drugom, ako se malo zagledate, možete uočiti jednu zanimljivost.

Naime, svi će držati ruke u vazduhu slikajući i snimajući atrakcije, a retko ko će "baciti pogled" na pod kako bi video nešto naobično. Na trgu Puerta de Sol možete videti i "Kilometro zero", odnosno nulti meridijan.

Šta je nulti meridijan?

Ploča sa ovom oznakom predstavlja početak čak šest nacionalnih radijalnih autoputeva koji napuštaju Madrid i idu prema Baskiji, Kataloniji, Valensiji, Andaluziji, Ekstremaduri i Galiciji, piše "Mirador Madrid".

Ova ploča je napravljena od granita i mesinga i može se videti silueta države Španije i iz nje izlaze dve strele na istok i zapad. Ispod se nalaze i dva štita, levo je amblem Visoke škole za građevinarstvo, desno je stari grb Madrida sa figurom medveda, dok se iznad siluete nalazi "Km 0", a oko cele siluete se nalazi legenda "Postanak radijalnih puteva".

Kilometro zero, kilometer zero, tačka u Madridu, Madrid, trg, pločnik Foto: Shutterstock/UpAndAway

Istorija nultog meridijana

Filip II je u 16. veku odlučio da Španski dvor bude u centralnoj tački poluostrva poput Madrida, jer je bio podjednako udaljen od različitih morskih luka kako bi se sve teritorije bolje kontrolisale. Ovo je, naravno, i teorija je glavni grad Španije Madrid.

U 18. veku izgrađeno je šest nacionalnih autoputeva koji su kretali iz Madrida. Odredišta su bila kako je već naznačeno, prema šest krajeva poluostrva. Tada je ustanovljeno da će se nulti kilometar nalaziti na Puerta del Sol.

Odlučeno je da 1950. godine ispred zgrade Pošte, tada nazvane Namesništvo, bude postavljena ova ploča, a prošle godine su ispisani i glavni gradovi španskih provincija i dva autonomna grada.

Ono što mnogi mogu da pomisle jeste da je ovo centar Madrid. Ali nije. Geografski centar poluostrva nalazi se oko 10 kilometara južnije u opštini Hetafe. Ovaj nulti meridijan služi za numerisanje ulica prestonice.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ukoliko želite da pronađete vrata raja na zemlji, morate posetiti ovu destinaciju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja