• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedna od specifičnosti banje u dolini Toplice su i protočni bazeni

Vreme čitanja: oko 2 min.

Još jedna od prednosti ovog lečilišta jeste i relativna blizina Divčibara, ali i Rajca, dok se sama banja nalazi na potezu između Ljiga i Mionice

  • 1
Banja Vrujci Foto: Rina

Umereno kontinentalna klima i izuzetno velika izdašnost lekovite termomineralne vode tek su neke od karakteristika banje, koja se nalazi podno dve planine. Maljena i Suvobora.

Banja Vrujci leži u dolini reke, koja je simbolično nazvana Toplica i od glavnog grada naše zemlje je ovo lečilište udaljeno tek oko 90 kilometara. Najbliži grad je Valjevo, koji je udaljen oko 30 kilometara.

Iako se može posetiti tokom čitave godine, zbog povoljnih klimatskih karakteristika, banja Vrujci naročito je popularna u letnjem periodu, zbog bazena, koji se nalaze u okviru Prve nove banje u Vrujcima, navodi „Banja-vrujci“.

Još jedna od prednosti ovog lečilišta jeste i relativna blizina Divčibara, ali i Rajca, dok se sama banja nalazi na potezu između Ljiga i Mionice.

Banja Vrujci Foto: Rina

Jedna od najnižih banja

Budući da se nalazi na nadmorskoj visini koja se kreće između 179 i 252 metara, banja Vrujci važi za jednu od najnižih u celoj našoj zemlji, ističe „Banja-vrujci“.

Reka koja nosi i simboličan naziv Toplica, a koja i protiče kroz ovo leččilište, zapravo je desna pritoka mnogo moćnije Kolubare.

Lečenje u banji Vrujci

Izuzev lekovitih voda, koje se koriste za piće, u Vrujcima se lečenje vrši i u okviru namenski izgrađenih bazena i kada, napunjenih lekovitom termomineralnom vodom, ali i uz korišćenje peloida, odnosno lekovitog banjskog blata.

Ne samo da oboleli od reumatizma spas mogu da pronađu u ovoj banji, već se smatra da boravak u Vrujcima pogoduje i osobama koje pate od malokrvnosti, ali i onima kod kojih je dijagnostikovano postojanje kamena, bilo u mokraćnim putevima ili u bubregu.

Uz njih, spas u ovoj banji neretko pronalaze i dame koje pate od ginekoloških oboljenja, a lekovite vode banje Vrujci mogu da pomognu kako kod različitih oboljenja očiju, tako isti i kod mnogih oboljenja kože, stim da postoje indikacije i da mogu ubrzati zarastanje rana.

Banja Vrujci bazen Foto: Wikimedia/Grujicb

Jedinstveni bazeni

Ono što istomeni hotel u ovoj banji čini toliko atraktivnim za turiste, svakako su protočni bazeni, koji su, kako navodi „Banjavrujci.info“, jedinstveni u celoj našoj zemlji.

Izuzev mogućnosti privatnog smeštaja, posetiocima banje je na raspolaganju i smeštaj u hotelskim objektima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sibir ili Srbija? Snežna mećava zavejala Divčibare

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Slavica S

    7. april 2024. | 04:10

    Vojin Đorđević eksploatiše izvore pijaće vode iz Banje Vrujci, pa tako u letnjim mesecima kada nivo vodostaja opadne, meštani banje i turisti po nekoliko dana ostanu bez vode. Ova eksploatacija izgleda da stavlja prioritet na ličnu dobit pojedinca iznad dobrobiti lokalne zajednice. Dodatno, preusmeravanje resursa pogoršava situaciju, jer to znači da se resursi koji bi trebalo da koriste za poboljšanje životnog standarda meštana Banje Vrujci preusmeravaju se u neke druge institucije. Banja Vrujci svake godine izgleda sve lošije. Tamo se ne ulaže u infrastrukturu, održavanje čistoće i poboljšanje turističke ponude. Ova situacija naglašava važnost pravedne distribucije resursa i odgovornog upravljanja prirodnim bogatstvima radi dobrobiti svih, a najviše lokalnog stanovništva odakle se taj resurs crpi.

    Podelite komentar