• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mošti svete Petke nakratko su bile čuvane i u ovom bugarskom gradu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izuzev granice prema Rumuniji, u blizini Vidina, koji leži na obalama reke Dunav, nalazi se i granica sa našom zemljom

  • 0
Vidin, Bugarska Foto: Pixabay/ArvidO

Sa istorijom dužom od dve hiljade godina, Vidin je grad koji je poznat po Baba Vidi, tvrđavi koja je jedan od simbola ovog bugarskog grada.

Izgrađena u periodu između 10. i 13. veka, tvrđava Baba Vida važi za jednu od poslednjih tvrđava koje su Bugari izgradili i koja je do današnjih dana ostala neoštećena.

Arhitektura ovog bugarskog grada takođe je zanimljiva, budući da se na njoj primećuje uticaj različitih stilova i kultura. Uz rimsku i bugarsku, vidljiv je i uticaj turske kulture, ali i one koja je bila dominantna u periodu komunizma, te u savremeno doba, navodi „Tripsavvy“.

Dunav u Vidinu

Izuzev granice prema Rumuniji, u blizini Vidina, koji leži na obalama reke Dunav, nalazi se i granica sa našom zemljom.

Vidin, Bugarska Foto: Pixabay/Wengen

Oko dve stotine kilometara deli Vidin od glavnog grada zemlje, Sofije, navodi „Vikipedija“.

Budući da se nalazi na području Vlaške nizije i to na njenom obodu, grad Vidin je pretežno ravničarski. Prosečno oko 40 metara je nadmorska visina ovog bugarskog grada.

Brojni osvajači

Zbog povoljnog položaja koji zauzima, Vidin je bio interesantan mnogim osvajačima, ali se smatra da su ipak Kelti zaslužni za osnivanje gradskog naselja na tom području.

Kasnije se naseljavaju Rimljani, pa Sloveni, koji daju naziv gradu Badin ili Bdin, pa se postoji mišljenje da su oni upravo i zaslužni za nastanak današnjeg naziva grada.

Nedugo nakon propasti Vidinskog carstva polovinom 14. veka, područje naseljavaju mađarski krstaši, pa Osmanlije i Ugari. Tokom istorije, Vidin je igrao važnu ulogu i za srpske vladare, a u njemu su se kratko nalazile i mošti svete Petke, koje su iz bugarskog grada Trnova bile tu prenete, da bi na kraju dospele i do Beograda, zaslugom srpske carice Milice.

Zanimljivo je pomenuti da se upravo u ovom bugarskom gradu nalazi i po veličini druga pravoslavna svetinja u Bugarskoj, crkva posvećena svetom velikomučeniku Dimitriju. Takođe, u gradu su i crkve posvećene svetoj Petki i svetom Pantelejmonu, a sve pomenute svetinje izgrađene su tokom 17. veka. krajem 19. veka izgrađena je i sinagoga u Vidinu, kao i džamija.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Redovi vernika čekaju da se poklone Svetoj Petki: Gužve i tokom dana na Kalemegdanu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja