• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poznata po izuzetnoj zdravstvenoj blagodeti, ova planina prostire se između teritorija tri opštine

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na području Javor planine odigrale su se i neke od bitaka tokom ratova vođenih u 19. i početkom 20. veka. Granica između srpske i turske teritorije protezala se duž Javora sve do Prvog balkanskog rata

  • 1
planina Javor Foto: Shutterstock

Nedaleko od teritorije opštine Nova Varoš, u jugozapadnom delu naše zemlje, nalazi se planina za čiju blagotvornost je znao i čuveni srpski junak, koji je učestvovao u Kosovskom boju.

Zbog pozicije koju zauzima i klimatskih karakteristika koje preovlađuju, ali i činjenice da nije naročito komercijalizovana, planina Javor je nadaleko poznata kao mesto na kome se oboleli od različitih bolesti lako mogu oporaviti.

Na 1.519 metara nadmorske visine nalazi se Vasilijin ili Vasilin vrh, koji je i najviši vrh planine, smeštene na putu između Ivanjice i Sjenice, navodi „Turizmopedija“.

Lekovitost Javor planine poznata od davnina

U narodnoj legendi koja se vezuje za Javor planinu pominje se niko drugi do čuveni Boško, jedan od devetorice braće Jugovića, a ujedno i brat srpske kneginje Milice.

planina Javor Foto: Shutterstock

Budući da je bio ranjen u Kosovskom boju, Boško je krenuo put Javor planine, ne bi li tamo vidao svoje rane.

Iako mu je sudbina bila drugačija, ostala je ova narodna legenda da svedoči o tome da su za lekovitost ove planine naši preci znali odavno.

Na mestu na kome je Boško ispustio svoju hrabru dušu, podignuta je i crkva.

Planina Javor Foto: Tanjug/Rade Prelić

Omeđena teritorijama tri opštine

Na području koje se nalazi između teritorija opštine Nova Varoš, Ivanjica i Sjenica, nalazi se planina, za koju se neretko navodi da je jedna od najlekovitijih u našoj zemlji. Što zbog predela gotovo netaknute prirode, što zbog obilja biljnih i životinjskih vrsta, ali i klimatskih karakteristika, tek mnogim posetiocima je oporavak nakon boravka na Javoru je gotovo zagarantovan.

Ivanjica ivanjički krompir Foto: RINA

Izuzev obolelima od hroničnih respiratornih oboljenja i astme, boravak na Javor planini bi trebalo da pomogne i osobama koje pate od anemije, ali i emfizema pluća, te generalno svima ostalima, uzevši u obzir da pomaže poboljšanju odbrambenih snaga organizma, navodi TO Ivanjica.

Zanimljivo je pomenuti da se upravo na ovoj srpskoj planini nalazi i crkva, izgrađena sada već davne 1833. godine zaslugom vladike Janje, kao i škola, u okviru koje je nekada funkcionisao i internat. Smatra se da je upravo ta škola najstarija ustanova tog tipa u čitavom ivanjičkom kraju.

Na području Javor planine odigrale su se i neke od bitaka tokom ratova vođenih u 19. i početkom 20. veka. Granica između srpske i turske teritorije protezala se duž Javora sve do Prvog balkanskog rata, 1912. godine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zima konačno stigla: Magični snimak snežnih pahulja u Zapadnoj Srbiji

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Nažalost

    25. januar 2024. | 09:26

    Čim ste objavili ovaj članak i ova planina više neće biti dar netaknute prirode! Nagrnuće ivestitori i rulja od turista i doneti sve ono što ne valja - automobilsko zagađenje, divlju gradnju, divlje deponije... Baš ne umemo da sačuvamo ništa što je vredno. I moje selo je dar netaknute prirode, nalazi se nedaleko od Javora ali neću da ga imenujem jer ne želim turiste.

    Podelite komentar