• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srednjovekovni gradovi, palate i fenomenalne plaže na ostrvima u Sredozemnom moru

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zapljuskuju ih vode Sredozemnog mora i načinjena su od dve grupe ostrva

  • 0
Balearska ostrva Balearska ostrva / pixabay.com

Prepoznata najpre kao atraktivna letnja destinacija, Balerska ostrva u Španiji nude turistima mnogo više od plaža i dobrog provoda.

Zapljuskuju ih vode Sredozemnog mora i čine ih dve grupe ostrva. Izuzev Majorke i Menorke, u grupi ostrva Himnesijas je i ostrvo Kabrera, kao i druga omanja otrva, dok Ibica i Formentera pripadaju grupi ostrva Pitijusas.

Na najvećem od svih Baleraskih ostrva, Majorci, nalazi se i Palma de Majorka, koji je glavni grad Balera, navodi „Vikipedija“.

Duga i bogata istorija Baleara

Brojni osvajači zauzimali su ova ostrva u Sredozemnom moru. Najpre su to bili Iberi, da bi Baleraskim ostrvima kasnije zavladali Feničani, a potom i Grci.

Balearska ostrva Balearska ostrva / pixabay.com

Prevlast potom preuzima Kartagina, a zatim i Rim. U vreme najezde Mavara tokom osmog veka, Baleari su smatrani svojevrsnom bazom koju su koristili pirati. Kralj od Aragona po imenu Đaume Prvi zaslužan je za proterivanje mavarskih osvajača sa ostrva u prvim decenijama 13. veka.

Svi koji su u nekom trenutku imali vlast nad ostrvima, ostavljali su za sobom značajan trag, pa ne čudi što na Balerima postoje i lokaliteti koji su deo Liste svetske baštine UNESCO-a.

Ibica nije samo za provod

Jedno od Baleraskih ostrva, Ibica je turistima iz celog sveta vremenom postala svojevrstan sinonim za ludi noćni provod. Međutim, ovo ostrvo ima mnogo više da ponudi turistima.

Počev od kraja prošloga veka deo grada Ibice, u kome i dalje postoji očuvano istorijsko jezgro, proglašen je za deo svetske baštine, navodi „Spain.info“.

Izuzev odličnih hotela i fenomenalnih plaža, te očuvanog starog jezgra grada, u kome postoji nekadašnji zamak, u gradu Ibica se mogu videti i značajni arheološki ostaci, ali i naselje Sa Caleta, koje su naseljavali još Feničani.

Španija Majorka Foto: Pixabay

Rezevrat biosfere na Menorci

Ako posećujete ostrvo Majorku, katedrala u Palmi, glavnom gradu ostrva, predstavlja jednu od najznačajnijih atrakcija ovog Baleraskog ostrva, koje je nadaleko poznato kao odlična destinacija za savršen odmor.

Međutim, ako vas put navede na Menorku, trebalo bi da imate na umu da je u pitanju ostrvo koje je rezervatom biosfere proglašeno još 1993. godine.

Na Menorki se nalazi i Naveta des Tudons, lokalitet koji datira još iz perioda između 1200. i 750. godine pre naše ere i koji slovi za muzej na otvorenom, te za jednu od najpoznatijih istorijskih atrakcija ovog Balearskog ostrva.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Talasi progutali Majorku: Katastrofalno nevreme pogodilo Španiju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja