• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Više od 120 ostrva i atola čine ovu teritoriju posebno atraktivnom za turiste

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ostrvo Tahiti, koja se nalazi u okviru arhipelaga nazvanog Društvena ostrva (engl. Society islands) najveće je među svim ostrvima Francuske Polinezije

  • 0
Francuska Polinezija Foto: Pixabay/Henrix_photos

Na površini većoj od čak 3.500 kvadratnih kilometara, u južnom delu Pacifika nalaze se ostrva i atoli koji ulaze u sastav Francuske Polinezije i protežu se dužinom većom od dve hiljade kilometara.

Ukupno je 75 ostrva naseljeno, a najnaseljenije među njima je Tahiti.

Ostrva Francuske Poliezije podeljena su u pet grupa.

U periodu između 1946. i 2003. godine se i status ove teritorije menjao, a kako ističe engleska “Vikipedija”, počev od 2004. godine je Francuska Polinezija zvanično okarakterisana kao prekomorska zemlja unutar republike, s tim da njen primarni status prekomorske teritorije tom prilikom nije izmenjen.

Francuska Polinezija Foto: Pixabay/Michelle_Raponi

Pet arhipelaga Francuske Polinezije

Ostrvo Tahiti, koja se nalazi u okviru arhipelaga nazvanog Društvena ostrva (engl. Society islands) najveće je među svim ostrvima Francuske Polinezije. Pomenuti arhipelag podeljen je na dve podoblasti i čine ga 9 ostrva i pet atola. U toj grupaciji nalazi se i ostrvo Bora Bora, koje je posebno atraktivno turistima iz celog sveta.

Ostrva Markiz je grupacija od 12 ostrva, dok je arhipelag Tuamotu sačinjen od čak 80 atola. Šest ostrva i jedan atol čine ostrva Gambje, a pet ostrva i jedan atol ulaze u sastav Australskih ostrva.

Najatraktivnija ostrva

Iako se u istoj grupaciji nalazi i ostrvo Bora Bora, nema sumnje da je Tahiti jedna od omiljenih destinacija u tom delu Pacifika.

Tahiti Foto: Pixabay

Kao jedan od razloga zbog koga su turisti iz celog sveta opčinjeni ostrvima Tahiti ističe se Mana. Zahvaljujući onome što se, kako navodi “Tahititourisme” karakteriše kao srž stanovnika Francuske Polinezije, turisti se osećaju drugačije kada kroče na ova ostrva.

Jednostavno, na Tahitiju se sva dobrota, ljubav, lepota i one lepe emocije, osećaju na svakom koraku.

Tahiti Foto: Pixabay

Netaknuta priroda, nestvarno plavo more i dobronamerni ljudi, neki su od razloga zbog kojih turisti rado posećuju Tahiti. A kada se svemu tome doda, u najmanju ruku jedinstvena kultura i način života, jasno je je i čime su posetioci ovih ostrva opčinjeni.

Iako je turizam na ostrvima Tahiti razvijen, lokalno stanovništvo teži ne samo razvoju i očuvanju turizma kao takvog, već i očuvanju lokalne kulture, ali i svih prirodnih lepota kojima je Majka priroda obdarila ova ostrva.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Raj na zemlji: Upoznajte grčko ostrvo za koje je malo ko čuo

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja