• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedna od 4 česme simbol je ovog sremačkog grada i garant da ćete mu se vratiti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na glavnom trgu u Sremskim Karlovcima nalazi se česma, koja nosi naziv „Četiri lava“

  • 0
Sremski Karlovci Foto: Aca Milutinović

ako ko baci novčić u čuvenu fontanu „Di Trevi“ u Rimu, kad-tad ponovo doći u grad, tako postoji pandan toj legendi i vezan je za Sremske Karlovce.

Iako u gradu postoje četiri česme, jedna od njih je postala pravi pravcati simbol grada, iznad koga se, na brdu Stražilovo, nalazi spomenik srpskom pesniku, Branku Radičeviću.

Na glavnom trgu u Sremskim Karlovcima nalazi se česma, koja nosi naziv „Četiri lava“. Izgrađena je u spomen na završetak gradnje prvog karlovačkog vodovoda, a kako navodi „Vikipedija“, za nju je vezana i zanimljiva lokalna legenda.

Svako ko bude pio vodu sa te česme, možda se neće vratiti u Karlovce, kao što navodi slična italijanska legenda za fontanu „Di Trevi“, ali neće moći Karlovce da izbaci iz srca i uvek će na neki način za taj sremački grad biti vezan.

Sremski karlovci Foto: Mateja Beljan

Karlovačke znamenitosti

Na relativno maloj površini koju Sremski Karlovci zauzimaju, smeštene su brojne gradske znamenitosti. A sve ih nadvisuje brdo Stražilovo, na kome se nalazi spomenik Branku Radičeviću, koji je neke od najlepših stihova posvetio upravo Karlovcima.

Budući da je osnovana još 1791. godine, Karlovačka gimnazija se smatra najstarijom sprskom gimnazijom, navodi TO Sremski Karlovci.

Na mestu nekadašnjeg zdanja je vek kasnije tadašnji srpski patrijarh German, zajedno sa bratom Stevanom podigao današnje zdanje Karlovačke gimnazije, koju su pohađali mnogi, kasnije ugledni intelektualci.  Zbog značaja koji ima ova škola, stekla je i status škole od nacionalnog značaja. Budući filološka, osim savremenih jezika, đacima omogućuje i upoznavanje sa klasičnim jezicima.

Sremski Karlovci Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Letnja rezidencija patrijarha Srpske pravoslavne crkve nalazi se u Karlovcima. Patrijaršijski dvor je jedno od najreprezentativnijih zdanja u gradu. I ne samo zato što se u kapeli u njegovoj unutrašnjosti mogu videti radovi Uroša Predića, čuvenog srpskog slikara, već i zbog riznice, odnosno muzeja SPC.

Saborna crkva u Karlovcima posvećena je svetom Nikoli i predstavlja još jednu od gradskih znamenitosti. Izuzev ćivota, u kome se čuvaju delovi moštiju nekadašnjeg patrijarha, svetog Arsenija Sremca, ikonostas Saborne crkve u Sremskim Karlovcima neretko se ističe kao najlepši primer srpskog slikarstva iz doba baroka.

Sremski Karlovci Foto: Aca Milutinović

Prvobitno zdanje podignuto je u drugoj polovini 18. veka, da bi krajem prve decenije prošlog veka bila završena obnova crkve svetog Nikole u ovom sremačkom gradu.

Spomen na potpisivanje mira

Na mestu na kome su sile Alijanse i turska strana potpisali čuveni Karlovčki mir, podignuta je kapela, koja nosi simboličan naziv Kapela mira.

Sremski Karlovci Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Više od vek nakon potpisivanja mira, 1817. godine je bečki Ratni savet doneo odluku da se na mestu nekadašnje konferencijske sale, u kojoj je mir i potpisan 1699. godine, podigne zdanje koje je danas prepoznato kao jedna od gradskih znamenitosti.

U Karlovcima je u drugoj polovini 18. veka, na mestu na kome je u prošlosti postojala benediktanska bazilika, podignuta i rimokatolička crkva.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dunav je glavna ulica Novog Sada

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja