• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Liban: Zemlja kontrasta i bogate istorije na Bliskom istoku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tragovi života na području današnjeg Libana zabeleženi su još u davna vremena

  • 1
Liban, Bejrut Foto: Pixabay/djedj

Istoimena planina, koja se proteže većim delom teritorije ove bliskoistočne zemlje, zaslužna je i za naziv Libana, odnosno Libanske republike, kako glasi pun naziv zemlje.

Područja sa različitim geografskim karakteristikama čine da se Liban smatra zemljom kontrasta, dok mu duga i bogata istorija daju pečat interesantne destinacije za istraživanje.

Tragovi života na području današnjeg Libana zabeleženi su još u davna vremena, a izuzev Feničana i Asiraca, te Vavilonaca, tim područjem vladali su u Egipćani i Persijanci, ali i drugi osvajači poput grčkih i rimskih. Zemljom je u jednom periodu istorije vladala i Vizantija, ali i Arapi, krstaši i Mongoli, te Osmanlije.

I svaka do tih civilizacija ostavila je neki trag, što Liban danas čini vrlo zanimljivom destinacijom.

Liban, Jupiterov hram Foto: Pixabay/djedj

Fascinantni arheološki lokalitet

Iako nije jedini u ovoj bliskoistočnoj zemlji, arheološki lokalitet Baalbek je, prilično je izvesno, najfascinantniji je od svih.

Nazivan Heliopolis u vreme vladavine antičke Grčke, ovaj lokalitet je bio mesto na kome je postojalo svetilište posvećeno bogu Baalu, ističe “Thewonderlusters”.

Jedan od najbolje očuvanih hramova, izgrađenih u grčko-rimskom stilu arhitekture, koji je bio posvećen Bahusu, nalazi se upravo na ovom lokalitetu u današnjem Libanu.

Liban, Jupiterov hram Foto: Pixabay/djedj

U vreme postojanja Rimskog carstva tu je bio izgrađen i hram posvećen Jupiteru, koji je smatran najvećim svetilištem na području čitavog carstva. O njegovoj grandioznosti danas svedoče očuvani temelji i nekoliko stubova.

Iako manji od ostalih, hram posvećen boginji Veneri treće je značajno svetilište na ovom lokalitetu.

Drvo kedra kao simbol zemlje

Na planini Baruk, u Šufu, nalazi se kedar, za koji se smatra da je poslužio kao inspiracija za nacionalni simbol, uzevši u obzir da se drvo kedra nalazi i na zastavi Libana.

Liban, drvo kedra Foto: Pixabay/djedj

Danas su drva kedra, za koja je utvrđeno da su izuzetno otporna, pod zaštitom, a nekada su se kedrovi mogli videti na većem delu teritorije zemlje.

Poznato je da su, zbog izuzetne otpornosti, Feničani upravo to drvo kroistili za gradnju čamaca, kao što je poznato i da je upravo drvo libanskog kedra u davna vremena koristio car Solomon, kako bi u Jerusalimu izgradio hram.

Najveći libanski grad

Pored toga što je po površini najveći u celoj zemlji, glavni grad Libana se smatra i jednim od najstarijih u čitavom svetu. Područje na kome se danas nalazi Bejrut bilo je naseljeno još oko tri hiljade godina pre naše ere, navodi “Visit-lebanon”.

Zahvaljujući klimatskim karakteristikama koje na tom području preovlađuju, Bejrut se može pohvaliti sa čak tri stotine sunčanih dana u toku godine.

Neretko se glavni grad Libana poredi sa mitskom pticom feniks, budući da je tokom svoje duge istorije čak sedam puta obnavljan iz ruševina.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Beograd je večeras u bojama libanske zastave

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari