• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Glavni grad ove zemlje u istočnom delu Azije jedan je od najhladnijih na svetu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako se po ukupnoj površini teritorije koju zauzima nalazi na visokom 18. mestu, Mongolija se svrstava u red najslabije naseljenih država u celom svetu

  • 0
Mongolija Foto: Pixabay/erdenebayar

Nekada nazivana i Spoljna Mongolija, kako bi se razlikovala od Unutrašnje Mongolije, koja teritorijalno pripada Kini i karakteriše se kao autonomna oblast, ova istočnoazijska država nosi naziv Narodna Republika Mongolija.

Iako se po ukupnoj površini teritorije koju zauzima nalazi na visokom 18. mestu, Mongolija se svrstava u red najslabije naseljenih država u celom svetu.

Veći deo teritorije ove istočnoazijske zemlje je neplodan, budući da značajan deo površine Mongolije prekriva pustinja Gobi, ali i planinski masivi i travnate stepe.

Nešto manje od polovine ukupnog broja stanovnika cele zemlje živi u Ulan Batoru, glavnom gradu Mongolije, navodi “Vikipedija”, ističući da je to jedan od četiri najhladnija glavna grada na celom svetu.

Mongolija Foto: Pixabay/nyamdorj

Značajne temperaturne oscilacije

Kada se uzme u obzir pozicija koju teritorija zemlje zauizima, jasno je da je u pitanju teritorija na kojoj preovlađuje “izraženo kontinentalna klima”. Upravo zahvaljujući tome se na području Mongolije mogu uočiti značajne oscilacije u temperaturi vazduha.

Oko 25 stepeni ispod nule je prosečna temperatura vazduha u zimskom periodu, dok je prosečna temperatura leti u toku dana oko 25 stepeni.

Budući da se u Mongoliji nalazi i visoravan Mongol Šan, to je zemlja poznata po ektremno kontinentalnoj i suvoj klimi. Sve to i te kako ima uticaja i na izražene temepraturne oscilacije koje se značajno osećaju i u toku dana, dok za čak sto stepeni Celzijusove skale mogu biti oscilacije u temperaturi u toku zime, odnosno leta. Upravo zato se u ovoj zemlji mogu naći i predeli, koji su uvek zaleđeni, odnosno sa kojih se led nikada ne otopi, ako izuzmemo svega nekoliko centimentara na vrhu.

Mongolija Foto: Pixabay/aseay0

Šta videti u Mongoliji?

U vreme kada je postojalo Mongolsko carstvo, Karakorum je bio prestonica. Na lokalitetu na kome se nalazio Har Horin, kako je lokalni naziv ovog grada, danas se mogu videti ruševine, koje svedoče o dugoj istoriji zemlje.

Ono što posebno oduševljava posetioce jeste manastir Erdene Zuu, koji je, kako navodi “Turopia”, jedan od najranije sagrađenih budističkih svetinja u celoj Mongoliji. Zapravo se u sklopu te svetinje nalaze tri hrama, koja su sagrađena u drugoj polovini 16. veka i to na mestu na kome se ranije nalazio tada već razrušen grad.

Veliko belo jezero, kako se slobodno prevodi njegov naziv, poznato je po predelima gotovo netaknute prirode koji ga okružuju. Posetiocima su na raspolaganju i pešačke ture oko jezera, ali i mogućnost jahanja.

Na oko 50 kilometara udaljenosti od Ulan Batora, glavnog grada Mongolije, nalazi se i velelepna statua Džingis kana. Povodom obeležavanja osam stotina godina od osnivanja Mongolskog carstva podignuta je 2008. godine statua visoka oko 40 metara posvećena ovoj hrabrom ratniku.

Poseta Nacionalnim parkovima Altai Tavan Bogd i Hustai još su neke od aktivnosti koje su na raspolaganju turistima koji odluče da posete ovu istočnoazijsku zemlju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Stado ovaca hodalo u krug u Mongoliji skoro dve nedelje i niko ne zna zašto

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja