• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema predanju, na ovoj planini nalazi se kamen koji svedoči o ljubavi hajduk Veljka i Čučuk Stane

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uz predele gotovo netaknute prirode, na planini Ozren nalazi se i jedan od najlepših vodopada u našoj zemlji

  • 0
Ozren Foto: Mateja Beljan

Dobro je poznato koliko je čist planinski vazduh zdrav za ljudski organizam. Posebno za one ljude koji žive u gradovima. A naša zemlja se može podičiti brojnim planinama, koje su poznate po povoljnim klimatskim karakteristikama.

Jedna od njih je i Ozren, planina udaljena tek nekoliko kilometara od jednog od najstarijih banjskih lečilišta u našoj zemlji. Izuzev Sokobanje, te čuvenog Soko Grada, u blizini planine Ozren nalazi se i Aleksinac.

Reka Gradašnica i vodopad Ripaljka, ali i Kamen ljubavi i nekoliko izletišta, samo su neke od atrakcija ove srpske planine.

Pećina na Ozrenu

Kada se pomene Sokobanja, nekako se uvek uz nju nađe i planina Ozren, prosto zato što su neraskidivo povezane. Tim pre što mnogi koji posećuju ovo banjsko lečilište, neretko odlaze i na obližnju planinu, ne bi li uživali u svim lepotama koje nudi.

Duga nešto manje od šest stotina metara, Ozrenska pećina tek je jedna od zanimljivih lokacija na istoimenoj planini. Izuzev jedne dvorane, sadrži i ukupno pet galerija, navodi „Srbijanadlanu“. Iako nije još uvek dovoljno uređena da bi smeli da je posećuju turisti, ova pećina je vrlo interesantna zbog materijalnih dokaza koji su u njoj pronađeni. Ostaci grnčarije i različitih posuda, koji su u ozrenskoj pećini otkriveni, svedoče o postojanju ljudskih naseobina na tom području najverovatnije još u doba neolita.

Ozren Foto: Mateja Beljan

Zanimljive lokacije na području Ozrena

Uz predele gotovo netaknute prirode, na planini Ozren nalazi se i jedan od najlepših vodopada u našoj zemlji. Počev od 1948. godine sa razlogom je vodopad Ripaljka okarakterisan kao spomenik prirode i kao takav nalazi se pod zaštitom.

Na Ozrenu se nalazi i Kamen ljubavi. Lokacija privlači pažnju najpre zaljubljenih parova, jer se za ovaj kamen, koji se nalazi nasred jedne livade, vezuje i vrlo zanimljivo narodno predanje o ljubavi hajduk Veljka i Čučuk Stane.

Prema toj narodnoj legendi, koju navodi „Soko-banja.org“, upravo na ovom kamenu su svoju ljubav negovali Veljko i Stana, a priča o snazi njihove ljubavi se ne zaboravlja. Iz te priče rodilo se i verovanje da parovi koji uspeju da se popnu na ovaj kamen i na njemu poljube osiguravaju da njihova ljubav bude večna.

Kada su krajem 14. veka Jermeni bežali od turske vojske, stigli su i do planine Ozren, na kojoj su podigli manastir, koji je simbolično nazvan Jermenčić i koji danas predstavlja još jednu od atraktivnih lokacija na području Ozrena.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nevreme na planini Ozren: Grupu planinara zatekli sugradica, vetar i grmljavina

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja