• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Od maja naredne godine će ulazak u zemlje Evropske unije biti drugačiji

Vreme čitanja: oko 3 min.

Na listi zemalja čijim stanovnicima će biti potrebna ETIAS putna dozvola ukoliko žele da posete neku od članica EU i/ili šengenskog prostora se osim Srbije, nalaze i Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Albanija, ali i Severna Makedonija, kao i Velika Britanija, Sjedinjene Američke države, Ujedinjeni arapski emirati i Kanada, te druge zemlje

  • 1
bording karta, avion, pasoš, karta, avionska karta Foto: Pixabay/JoshuaWoroniecki

Evropski sistem putnih informacija i autorizacije (ETIAS) je novina koja se možda i neće svideti stanovnicima naše zemlje, budući da će biti neophodno pribaviti dozvolu za putovanja na teritoriju Evropske unije i zemalja šengenskog prostora.

Predviđeno je da svako ko obezebdi ETIAS putnu dozvolu može nesmetano da posećuje zemlje Šengenske zone, njih 27, kao i Kipar, Bugarsku i Rumuniju.

Prema trenutno aktuelnim informacijama, koje navodi “Visaguide.world” ETIAS sistem će početi da se primenjuje u maju 2025. godine.

U takozvanom prelaznom periodu nije obavezno prijavljivanje za ETIAS putnu dozvolu.

putovanje avion pasoš Foto: Freepik

Rok važnosti ETIAS putne isprave će biti tri godine. Za sve to vreme će putnicima, koji blagovremeno pribave ovaj dokument, biti omogućeno da prema aktuelnim pravilima putuju u zemlje Šengenske zone, uz uslov da njihov pasoš bude validan u tom periodu, naravno.

Zašto ETIAS?

Nekoliko je razloza zbog kojih je uvedena ETIAS putna isprava, a kao jedan od njih navodi se činjenica da ljudi često krše trenutno aktuelne propise o dužini boravka u zemljama EU i šengenskog prostora. Naime, trenutno aktuelno pravilo jeste da je omogućen boravak u trajanju do 90 dana, ali u periodu od šest meseci, pa oni koji se oglušuju o to pravilo neretko borave duže na teritoriji tih zemalja.

Aerodrom Beograd, pasoska kontrola, policijski sluzbenici Foto: MUP Srbije

Zahvaljujući uvođenju ETIAS putne isprave, to bi trebalo da bude sprečeno, kao i ulazak na teritoriju tih zemalja za osobe koje imaju krivični dosije.

Još jedan od ciljeva uvođenja ovog sistema kontrole jeste i poboljšanje bezbednosti unutar teritorije EU i šengenskog prostora, te sprečavanje ilegalne imigracije, ali i ograničavanje rizika koji se tiču javnog zdravlja.

Pribavljanje ETIAS putne dozvole

Na listi zemalja čijim stanovnicima će biti potrebna ETIAS putna dozvola ukoliko žele da posete neku od članica EU i/ili šengenskog prostora se osim Srbije, nalaze i Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Albanija, ali i Severna Makedonija, kao i Velika Britanija, Sjedinjene Američke države, Ujedinjeni arapski emirati i Kanada, te druge zemlje.

Tek oko deset minuta će biti potrebno za popunjavanje formulara, što ETIAS putnu dozvolu svrstava u prilično jednostavne za pribavljanje, a formular će biti dostupan online.

Aerodrom Beograd, pasoska kontrola, policijski sluzbenici Foto: MUP Srbije

Nakon pribavljanja ovog dokumenta putnicima će biti dozvoljeno da uđu na teritoriju evropskih zemalja koje su u sistemu i da u nekoj od njih ostanu do 90 dana i to u periodu od šest meseci.

Postoje i slučajevi kada neće biti potrebno pribavljanje ETIAS putne dozvole, o čemu smo pisali ranije.

Cena putne dozvole

Svi koji su stariji od 18 godina će, prema trenutno aktuelnim informacijama, prilikom pribavljanja ETIAS putne dozvole biti u obavezi da plate taksu u iznosu od 7 evra, dok će oni mlađi od 18 i stariji od 70 godina biti oslobođeni plaćanja.

Aerodrom Nikola Tesla, Belgrade Airport Foto: Tanjug/Belgrade Airport

Plaćanje će biti omogućeno online i to uz korišćenje debitne ili kreditne kartice.

U slučaju da odgovor bude potvrdan, putnici dobijaju informacije o tome na mejl i to nakon svega par minuta. Ali ako iz bilo kog razloga sistem posumnja u prijavu, putnik će morati da pričeka oko 72 sata da bi dobio odgovor.

Ukoliko iz bilo kog razloga bude bilo potrebe da prijavu u sistem pregleda organ koji je nadležan, putnici na odgovor mogu da čekaju najviše 96 sati. Upravo zato se savetuje dodatna mera opreza u vidu blagovremenog prijavljivanja za pribavljanje ETIAS putne dozvole.

Treba imati na umu i to sa se ovaj dokument može koristiti kako za turističke posete odabranoj zemlji, tako isto i za poslovna putivanja, ali i za tranzit. Međutim, ne treba zaboraviti da pribavljanje ETIAS putne dozvole nije garant da će nekom biti zaista dozvoljen ulazak na teritoruju neke od zemalja EU ili šengenskog prostora, budući da finalnu odluku o tome donose ovlašćena lica na samoj granici.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zemlja iz drugačije perspektive, kada oblaci stvaraju umetnost

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Hm da sigurno

    13. februar 2024. | 13:06

    Ala bi ja podigao strancima iznenada 50% putarine, a za kamione 100% ...i onda bih im uveo 14 evra za sve strance ulaznicu da je placaju svaki ulaz u drzavu.

    Podelite komentar