• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tvrđava u magli, po kojoj i nosi naziv, bila je ponosni čuvar blaga srednjevekovne Srbije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ostaci crkve koja je bila posvećena svetom Đorđu, zatim sedam kula, čija visina dostiže deset metara, te oko 20 metara visoka Don Žon kula, kao i ostaci nekadašnje cisterne za vodu, ali i pekare, deo su ovog srednjevekovnog grada, koji dominira dolinom reke Ibar

  • 0
Tvrđava Maglič Foto: Rina

Izuzev regiona Raške, ali i dve patrijaršije, Žičke i Pećke, srednjevekovna tvrđava u dolini Ibra čuvala je i dva značajna srednjevekovna manastira.

Od nekadašnjeg Karanovca, danas Kraljeva je tvrđava Maglič udaljena oko 30 kilometara.

Iako ne postoje pouzdani podaci ko je i kada podigao ovo utvrđenje, dugo stitinak i široko 40-ak metara, poznato je da je 1337. godine prvi put srednjevekovni grad Maglič pomenut u spisima, navodi TO Kraljevo.

Ostaci crkve koja je bila posvećena svetom Đorđu, zatim sedam kula, čija visina dostiže deset metara, te oko 20 metara visoka Don Žon kula, kao i ostaci nekadašnje cisterne za vodu, ali i pekare, deo su ovog srednjevekovnog grada, koji dominira dolinom reke Ibar.

Srednjovekovna tvrđava Maglič; foto Petar Nešić i Bogdan Pantić Srednjovekovna tvrđava Maglič; foto Petar Nešić i Bogdan Pantić

Mada je danas poseta tvrđavi praktično nemoguća, budući da je most ovog utvrđenja urušen, Maglič ne prestaje da fascinira mnoge.

Magla je glavni „krivac“ za naziv

Zbog magle koja se neretko nadvisuje iznad ovog srednjevekovnog grada, tvrđava Maglič i dobija naziv, koji i danas nosi.

Počev od 1979. godine je upravo srednjevekovni grad Maglič, odosno njegovi ostaci, proglašen i zvanično spomenikom kulture od izuzetnog značaja. Dodatni značaj mu daje i činjneica da je u vreme srednjevekovne Srbije imao naročito zaštitnu ulogu. Tim pre što se u blizini nalaze i čuveni manastiri iz tog perioda, Žiča i Studenica, koje mnogi posećuju ukoliko se upute u taj deo naše zemlje, a za koje se smatralo da ih čuva upravo ovo utvrđenje.

I mada postoji nekoliko narodnih legendi u vazi sa nastankom ovog srednjevekovnog utvrđenja, koje prenosi „Serbia.com“, jedna se najčešće pominje i tiče se jorgovana u dolini reke Ibar.

Srednjovekovna tvrđava Maglič; foto Petar Nešić i Bogdan Pantić Srednjovekovna tvrđava Maglič; foto Petar Nešić i Bogdan Pantić

Izuzev one u kojoj je glavni akter niko drugi do supruga srpskog despota Đurđa Brankovića, u narodu poznata i kao Prokleta Jerina, neretko se pominje i legenda o caru Urošu Prvom. Naime, da bi svojoj budućoj supruzi, Jeleni Anžujskoj omogućio da uživa u mirisima rodne Provanse, ovaj vladar je izdao naredbu da se duž toka reke Ibar zasade stabla jorovana.

O tome otkud jorgovani u dolini reke Ibar i zašto ih je toliko da s proleća, svedoči još jedna zanimljiva narodna legenda. Prema njoj, ostareli kralj Milutin je neposredno pre venčanja sa ćerkom tadašnjeg cara Vizantije, Andronika Trećeg, koja je u tom trenutku bila tek osmogodišnja devojčica, naredio sadnju stabala mirisnog jorgovana, a kako bi devojčica bila srećna.

Dolina reke Ibar domaćin je i vrlo znimljivim manifestacijama. Uz čuveni „Veliki spust“, još jedna zanimljiva manifestacija je i ona, koja je simbolično nazvana „Dani jorgovana“.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Misteriozno i veličanstveno srpsko mesto iz bajke u Dolini jorgovana: Lepota tvrđave Maglič

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja