• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od 5 gradova koji su poznati po gostoprimstvu, čak 3 se nalaze na Starom kontinentu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najgostoljubiviji gradovi za 2024. godinu su rangirani kako na osnovu dočeka turista od strane domaćina, tako isto i na osnovu pruženih usluga, ali i stanadarda koji se odnose na smeštaj i njegov kvalitet. Isto tako su uzete u obzir i dodatne usluge, kao što je na primer iznajmljivanje vozila

  • 0
Siros foto: Tara Tomović

Na osnovu čak 309 miliona recenzija korisnika jednog od najpoznatijih portala namenjenog rezervaciji smeštaja, proglašeni su gradovi koji važe za najugodnije, odnosno u kojima je lokalno stanovništvo izuzetno gostoljubivo.

U samom vrhu liste, po mišljenju korisnika portala “Booking” našla su se i tri evropska grada.

Najgostoljubiviji gradovi za 2024. godinu su rangirani kako na osnovu dočeka turista od strane domaćina, tako isto i na osnovu pruženih usluga, ali i stanadarda koji se odnose na smeštaj i njegov kvalitet. Isto tako su uzete u obzir i dodatne usluge, kao što je na primer iznajmljivanje vozila.

Dodeljeno je čak 1,48 miliona glasova za “Traveller Review Awards” za 2024. godinu, i to kako hotelima i apartmanima, tako isto i transportnim kompanijama.

Crkva Svetog Nikole, ostrvo Siros, Grčka Foto: Alex Segre / Shutterstock Editorial / Profimedia

Evropa u vrhu liste najgostoljubivijih destinacija

Najveći broj nagrađenih imaju evropske zemlje i to Italija, sa 181.012 nagrada i Španija sa 125.611 nagrada, nakon čega, kako navodi “Euronews.com”, slede Francuska, Nemačka i Velika Britanija.

Među prvih deset zemalja poznatih po gostoljubivosti lokalnih stanovnika su i Poljska, Brazil, Sjedinjene Američke države, kao i Hrvatska i Portugal.

Gradovi poznati po gostoprimstvu lokalnog stanovništva

Od 10 gradova za koje su korisnici pomenute platforme naveli upravo gostoljubivost domaćina kao benefit, čak 4 se nalaze u Evropi.

Crkva Svetog Nikole, ostrvo Siros, Grčka Foto: Pierre Berthuel / Zuma Press / Profimedia

I dok je na prvom mestu brazilski grad Arraial d`Ajuda, slede mu glavni grad grčkog ostrva Siros, Ermupolis, zatim portugalski Viana do Castelo, te Daylesford u dalekoj Australiji, dok je na petom mestu švajcarski grad Grindelvald.

Na visokom drugom mestu se našao Ermupolis, koji je glavni grad Sirosa, jednog od grčkih ostrva u grupaciji Kiklada. Kaldrmisane krivudave ulice, arhitektura u duhu neoklasicizma i brojni ugostiteljski objekti, u kojima se služe mahom jela grčke kuhinje, samo su neki od razloga zbog koji je Ermupolis zauzeo tako visoko mesto.

Njemu slede Viana do Castelo, grad smešten na obalama Atlantika. U ovom portugalskom gradu se mogu videti zdanja građena tokom različitih epoha, što ga čini očaravajućim i svedoči o dugoj i bogatoj istoriji ovog, danas portugalskog grada.

Siros foto: Tara Tomović

Iako se našao tek na petom mestu među najgostoljubivijim gradovima, Grindelvald u Švajcarskoj ima toliko toga da ponudi posetiocima. Smešten je na nadmorskoj visini od hiljadu metara i poznat je po fantastičnim pejzažima. Grad je odličan izbor tokom cele godine, budući da se na planinama koje ga okružuju, turistima nudi mogućnost da uživaju u sadržajima skijaških centara, dok ga leti uglavnom posećuju ljubitelji pešačenja, i to najpre zato što se u okolini nalaze i brojne staze namenjene upravo tim aktivnostima.

Još jedan evropski grad se našao među njagostoljubivijima u celom svetu. Francuski grad Uzes, poznat je i po očuvanoj srednjevekovnoj arhitekturi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Genijalna scena u Bolonji: Lokalni muzičar se smarao, a onda je zapevao sa Grobarima

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja