• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Trag srpskog kneza uočljiv je na mnogo mesta u prvoj prestonici Kneževine Srbije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kragujevac je u periodu vladavine kneza Miloša Obrenovića igrao izuzetno značajnu ulogu, ali i kasnije, a danas je u svakom smislu centar Šumadijskog okruga

  • 1
Grad Kragujevac panorama Kragujevac / Foto: Shutterstock

Okružen Gledićkim planinama i planinama Crni vrh i Rudnik, na obalama Lepenice leži četvrti grad po površini u našoj zemlji.

Kragujevac je u periodu vladavine kneza Miloša Obrenovića igrao izuzetno značajnu ulogu, ali i kasnije, a danas je u svakom smislu centar Šumadijskog okruga.

Postoje indicije da je još u vreme koje je prethodilo vladavini članova dinstije Nemanjića područje današnjeg Kragujevca bilo naseljeno, iako je kao Kragujfoča, kako je ranije nazivan, prvi put pomenut u turskom defteru iz 1476. godine, navodi “Turizamusrbiji”.

Prva prestonica Srbije

Iako ne u naročito dugom periodu, Kragujevac jeste upamćen kao prva prestonica oslobođene Srbije. Zaslugom knjaza Miloša Obrenovića, samo tri godine nakon oslobođenja zemlje od turskih snaga, ovaj centralnošumadijski grad biva proglašen prvom prestonicom zemlje.

Kragujevac panorama Foto: Mateja Beljan

Ono po čemu je grad na reci Lepenici takođe značajan u istorijskom smislu, jeste Sretenjski ustav, koji je obnarodovan upravo u ovom gradu. O tome svedoči i spomen-bista Dimitriju Davidoviću, koja se nalazi u porti Stare kragujevačke crkve i predstavlja jednu od turističkih atrakcija grada.

Trag kneza Miloša

Ne može se osporiti niti umanjiti uticaj koji je srpski knjaz imao na ovaj šumadijski grad. Zato i ne čudi što se u Kragujevcu mogu videti zdanja koja su izgrađena upravo zaslugom kneza Miloša.

DAN DRŽAVNOSTI KRAGUJEVAC Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Na desnoj obali Lepenice smeštena je i Stara kragujevačka crkva. Ista ona u kojoj je na Sretenje 1835. godine održana skupština i donet Ustav, čemu u spomen Republika Srbija obeležava i Dan državnosti. Crkvu je kao jednu od svojih zadužbina izgradio knez Miloš Obrenović i posvetio je Silasku Svetog Duha.

Nedaleko od svog konaka i konaka svoje supruge, kneginje Ljubice, Miloš Obrenović izgradio je i Amidžin konak u ovom šumadijskom gradu.

I mada su i knežev i kneginjin konak, koji su se nalazili u blizini, uništeni, ostao je Amidžin konak, koji je građen između 1819. i 1824. godine. Razlog zbog koga nosi takav naziv vezuje se za Simu Milosavljevića Paštrmca, koga je lično knjaz oslovljavao sa amidža, odnosno stric i koji je bio na čelu dvorskog osoblja u knjaževo vreme. Budući da su u Amidžinom konaku u Kragujevcu bili smešteni svi oni koji su služili knjazu, a na čijem čelu je bio Paštrmac, to otuda i potiče naziv ovog zdanja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Živelo se bogato, trgovalo se luksuznom robom: Rudnik je u srednjem veku bio centar Srbije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Vladimir

    7. februar 2024. | 12:50

    Rudnik se nalazi veoma daleko ka zapadu od Kragujevca. Između Kragujevca i Rudnika se nalazi Gružanska dolina. Severno od Kragujevca je Pomoravlje, jer reka Lepenica protiče kroz Kragujevac na putu ka Velikoj Moravi.

    Podelite komentar