• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U davna vremena na mestu današnjeg manastira živeo je podvižnik po imenu Prohor

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za gradnju ove svetinje, prema sačuvanoj legendi, zaslužan je Roman Diogen, koji je kasnije postao i vizantijski car

  • 0
Prohor Pčinjski manastir Foto: Telegraf

Nedaleko od granice sa Republikom Svernom Makedonijom, na padinama Kozjaka i Rujna, ugnezdila se svetinja, koja se smatra jednom od najstarijih u našoj zemlji.

U blizini manastira Prohor Pčinjski protiče i reka Pčinja.

Tokom 11. veka je na tom prostoru obitavao Sveti Prohor, za koga je, prema narodnoj legendi, ovaj manastir i izgrađen.

Za gradnju ove svetinje, prema sačuvanoj legendi, zaslužan je Roman Diogen, koji je kasnije postao i vizantijski car. Upravo takvu sudbinu mu je, veli legenda, prorekao Sveti Prohor, pa je u znak zahvalnosti njemu, potonji vizantijski vladar i podigao ovu svetinju.

Prohor Pčinjski manastir Foto: Telegraf/M.Đorđević

Legenda o nastanku manastira

Pred sam kraj 10. veka tada vojskovođa Roman Diogen baš u blizini današnje svetinje išao je u lov. Desilo se tako da je jednom pokušavao da ulovi srnu, ali je ona pobegla kod pustinjaka i podvižnika po imenu Prohor, koji je tu živeo. Zbilo se to tako da je Roman Diogen, ugledavši starca, jednostavno pobegao. Međutim, starac je odlučio da mu uputi koju reč, pa ga je pozvao i posavetovao da ode u Carigrad, jer će tamo biti proglašen za cara.

Nedugo nakon toga se to i ostvarilo, ali je u međuvremenu, sada vizantijski car, zaboravio na proročke reči starca, koji mu se kasnije javio u snu, podsetivši ga na minuli događaj.

Zato je vizantijski car krenuo u portagu za starcem. Na mestu na kome se opet susreo sa njim, navodi „Panacomp“, on podiže crkvu, koju je posvetio Svetom velikomučeniku Georgiju.

Tragovi Svetog Prohora

Budući da je na mestu na kome se danas nalazi manastir Svetog Prohora Pčinjskog nekada davno ovaj svetac i obitavao, to ne čudi što se njegova isposnica, u kojoj se za života podvizavao i u kojoj je i ispustio svoju dušu, nalazi u neposrednoj blizini ove svetinje.

Prohor Pčinjski manastir Foto: Telegraf

Na jednoj steni u šumi nadomak današnjeg manastira naslikan je Sveti Prohor Pčinjski, dok se nadomak isposnice mogu videti i „otisci“ svečevih stopa.

Dva manastirska konaka

Izuzev grobnice Svetog Prohora Pčinjskog, koja se nalazi u okviru ovog manastirskog kompleksa, posebnu pažnju privlače i dva konaka. Trgovac iz Vranja po imenu Hadži-Mihailo Pogačarević zaslužan je za gradnju jednog od njih, pa se on obično naziva Vranjskim konakom, navodi "Vikipedija".

Prohor Pčinjski manastir Foto: Telegraf/M.Đorđević

U prostoru oltara je smeštena i grobnica Svetog Prohora Pčinjskog, ali i kosturnica u kojoj se nalaze kosti prohorskih monaha, dok je današnja svetinja izgrađena pred sam kraj 19. veka, ističe „Svetidimitrije.no“.

Pažnju posetilaca najviše privlači ikona na kojoj je prikazan Sveti Prohor Pčinjski i scene iz njegovog života, a za koju se pouzdano zna da ju je naslikao Zaharije Desperski Samokovac, inače samouki stvaralac ikona.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Beoavia - Sveti Prohor Pčinjski, slava udruženja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja