• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zakonom zaštićene, bele breze su znak raspoznavanja jedne planine u Srbiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Blaga klima i povoljne vazdušne struje neki su od razloga zbog kojih je boravak na Jastrepcu naročito prijatan

  • 0
Planina Jastrebac, Srbija Foto: Shutterstock

Sa razlogom se planina nadomak nekadašnjeg prestonog grada cara Lazara smatra najšumovitijom i to ne samo u našoj zemlji, nego i u ovom delu Starog kontinenta.

Budući da ima umnogome specifičan naziv, to je i očekivano da se za njegov nastanak vezuje zanimljiva narodna legenda, u kojoj je glavni akter jedan jastreb. Strpljivo je on leteo po okolini, prikupljao i na ovu planinu donosio ne samo grančice koje bi prikupio, kako bi na planini svio gnezdo, nego i semenke različitog bilja.

I upravo zahvaljujući tom jastrebu, ne samo da je planina dobila naziv, nego je postala mesto na kome ima najviše šume, ali i različitih biljaka.

Obilje živog sveta

Blaga klima i povoljne vazdušne struje, neki su od razloga zbog kojih je boravak na Jastrepcu naročito prijatan.

Planina Jastrebac, Srbija Foto: Shutterstock

Grab, zelenika i planinski javor, tek su neke od značajnih vrsta drveća koje rastu na ovoj planini, ali se bele breze ipak izdvajaju.

Prostrane šume bele breze, koje predstavlajju jedno od obeležja Jastrepca prema zakonima naše zemlje su zaštićene, a kako navodi “Serbia.travel”, to je učinjeno sa ciljem sprečavanja nestanka ove biljne vrste.

Planina Jastrebac, Srbija Foto: Shutterstock

Brojne životinsjke vrste obitavaju na ovoj planini. Jazavci, evropski jeleni i kune, ali i zečevi i divlje svinje tek su neke od njih, a zastupljene su i brojne vrste pernate divljači, među kojima se izdvajaju fazani, sive čaplje i jarebice, te divlje patke, crne i bele rode.

Izletište na planinskoj zaravni

Uz veštačko jezero, po kome je Jastrebac takođe poznat, na izletištu, koje je zbog pozicije koje zauzima - budući da se nalazi na zaravni, nazvano Ravanište, nalaze se i sportski tereni i smeštajni objekti, ali i prostor koji je namenjen pikniku.

Planina Jastrebac, Srbija Foto: Shutterstock

U toku leta posetioci obično uživaju u kupanju u jezeru, dok im je u zimskom periodu na raspolaganju i oko tri stotine metara duga ski-staza, koja je opremljena ski-liftom, tako da je Jastrebac zaista planina za svako doba godine.

Tim pre što se utvrđenje Gradac, ali i crkva posvećena Svetoj Petki nalaze na području ove planine, dok se Ribarska banja nalazi u njenom podnožju. Blizina prestonog grada cara Lazara čini Jastrebac još atraktivnijim za posetu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Odavde pogled puca na Zlatibor

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja