• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evo kada će cvetanje trešanja u Japanu biti u punom jeku

Vreme čitanja: oko 1 min.

S proleća zemlja podseća na rajsko mesto jer se gotovo na svakom koraku može uživati u raskošnim cvetovima trešanja, čija se boja kreće u rasponu od bele do svetloružičaste

  • 0
Cvetanje japanske trešnje Foto: Tanju/AP

Poseta Zemlji izlazećeg sunca uvek je interesantna, prosto zato što je u pitanju zemlja po mnogo čemu drugačija od drugih. Ali posetiti Japan u vreme cvetanja trešanja posebno je iskustvo.

S proleća, zemlja podseća na rajsko mesto, jer se gotovo na svakom koraku može uživati u raskošnim cvetovima trešanja, čija se boja kreće u rasponu od bele do svetloružičaste.

U japanskoj kulturi cvetanje trešanja se simbolično vezuje za život, budući da se neretko taj, relativno kratkotrajan proces, poredi sa prolaznošću života.

Proleće u Japanu

U različitim delovima Zemlje izlazećeg sunca i trešnje cvetaju u različito vreme, ali uglavnom krajem marta, odnosno početkom aprila. Najpre se nežnobeli cvetovi ovog drveta mogu videti u južnim delovima zemlje, dok nešto kasnije trešnje cvetaju i na severu Japana.

Ove godine bi već 23. marta u Tokiju i okolini trebalo da se pojave prvi cvetovi trešnje, da bi pred kraj meseca, odnosno oko 30. marta došlo do punog cvetanja, navodi “Travelandleisure”.

Na jugu, na području prefekture Koči, očekuje se da već oko 18. marta počne cvetanje trešnje, dok će u severnim delovima zemlje taj trenutak biti nešto kasnije, budući da se 2. maj navodi kao datum kada bi u tom delu zemlje trebalo da počne cvetanje.

Cvetanje japanske trešnje Foto: Tanju/AP

U Kjotu se, prema “Livejapan”, očekuje da cvetanje počne 23. marta, a osam dana kasnije će biti i puno cvetanje, dok će u Hirošimi, prema prognozi početi 22. marta, te će puno cvetanje biti prvog dana aprila.

Od momenta koji se definiše kao puno cvetanje, u proseku cvetovi na drvetu ostaju oko dve sedmice.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ova beogradska ulica na proleće miriše: Procvetala trešnja u februaru

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja