• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Drugo najveće ostrvo u Jonskom moru bilo je spas za srpske vojnike i narod

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stanovnici ovog grčkog ostrva posebno su naklonjeni Srbima upravo zbog tako značajne istorijske niti koja povezuje naša dva naroda

  • 0
Ostrvo Krf Foto: Shutterstock

Sa površinom nešto manjom od šest stotina kvadratnih kilometara, ostrvo Krf je drugo po veličini među ostrvima koja zapljuskuju vode Jonskog mora.

Iako je danas to jedna od čestih destinacija koje biraju za letovanje naši turisti, istorijski je ovo grčko ostrvo izuzetno značajno za srpski narod. Upravo tu se završilo, možda najveće stradanje našeg naroda u novijoj istoriji, kome je prethodila Albanska golgota.

Stanovnici ovog grčkog ostrva posebno su naklonjeni Srbima upravo zbog tako značajne istorijske niti koja povezuje naša dva naroda.

Jedno od najzelenijih grčkih ostrva

Usled blage mediteranske klime, koja preovlađuje na ostrvu, Krf je često karakterisan kao jedno od najzelenijih ostrva ne samo u grupaciji Jonskih ostrva, već i u čitavoj zemlji.

Krf Krf / pixabay.com

Iako je reljef Krfa pretežno planinski, najviša nadmorska visina ostrva iznosi 914 metara iznad nivoa mora, što je tačka koja se nalazi na vrhu planine Pantokrator, koja se nalazi na severu ostrva.

Obavezna poseta Vidu

Gotovo svaki turista iz naše zemlje koji letuje na Krfu ne može da ne poseti i ostrvce Vido i podseti se stradalih u Plavoj grobnici.

Na malenom ostrvu nedaleko od Krfa skončali su mnogi srpski vojnici nakon Albanske golgote. Zato i ne čudi što se poseta Vidu smatra posebnom vrstom hodočašća.

Najveći grad na Krfu

Iako se ne može osporiti da atraktivnih lokacija na Krfu ni u kom slučaju ne manjka, grad Krf predstavlja jedan od najznačajnijih lokaliteta na istoimenom ostrvu.

Pored toga što je u pitanju najveći grad na ostrvima smeštenim u Jonskom moru, kako ističe “Greeka”, Krf se neretko smatra i jednim od najlepših grčkih gradova. Uticaji mnogih naroda koji su vladali ostrvom lako se mogu uočiti i to najpre u arhitekturi, budući da se osim mletačkih uticaja primećuju i vizantijski, ali i uticaji drugih naroda.

Stari grad Krf jedna je od turistički najposećenijih, ali i najatraktivnijih destinacija na ovom jonskom ostrvu, mada za njim ne zaostaju ni Sidari i čuveni Kanal ljubavi, pa ni ostrva Dijapontija, koja se nalaze u blizini.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Bogata istorija i snažno prijateljstvo sa Srbima: Evo zašto morate da posetite Krf

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja