• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Skoplje, grad tradicije i istorije: Spomen-kuća Majke Tereze i park posvećen ženama su nezaobilazni

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U prestonici Severne Makedonije ima za svakog po nešto

  • 0
Skoplje, glavni grad Foto: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Blizu je Srbije, a nudi pregršt zanimljivosti, verujemo da vam Skoplje nije u vrhu liste destinacija koje želite da posetite. Međutim, grdno se varate, zato razmislite još jednom.

Glavni grad Severne Makedonije jeste možda čudna destinacija ali nećete pogrešiti ako je posetite. Skoplje se deli na dva dela, jedna polovina grada je prostrana Stara čaršija još iz turskog perioda, dok drugu polovinu čine uređeni parkovi, spomenici i urbanistički orijentisani objekti.

Bez obzira da li želite da obilazite bitne znamenitosti ili ne, savet je da iskoristite ovaj grad maksimalno.

Debar Maalo

Ovo je boemski kvart Skoplja koji karakterišu široki bulevari sa drvećem, barovi i kafići na otvorenom. Smatra se da je najhladniji deo Skoplja, piše "Wander lush". Glavna ulica Debar Maalo je Aminta Treti je i dobro mesto da popijete jutarnju kafu.

Crkva Svetog Klimenta Ohridskog

crkva Svetog Klementa Ohridskog, Skoplje Foto: Shutterstock/ColorMaker

Ako idete od Debar Maalo ka centru grada, obavezno neka vam usputna stanica bude i crkva Svetog Klimenta Ohridskog, inače najveća makedonska pravoslavna katedrala u zemlji. Zanimljiv je primer neobične modernističke arhitekture grada.

Trg Makedonija

Trg Makedonija, trg u Skoplju, Skoplje Foto: Shutterstock/NiglayNik

Glavni skopski trg se prostire na obe strane reke Vardar i predstavlja jezgro grada i nultu tačku okupljanja. Poseduje više od 100 skulptura i spomenika ali i zgrade ministarstava.

Park žena ratnika

Smešten odmah iza Kapije Makedonije, nalazi se "Park žena borec" koji sadrži kamene i bronzane skulpture i jedan je od manjih ali ne i beznačajnih parkova prestonice.

Umetnički most

On je jedan od dva nova pešačka mosta izgrađen 2014. godine. Proteže se preko Vardara povezujući istočnu stranu Trga Makedonija i Parka žena ratnica sa Trgom Majke Tereze na suprotnoj strani. Dugačak je 83 metra i na njemu se nalazi 29 skulptura većih poznatih severnomakedonskih umetnika uključujući i Tošeta Proeskog.

Kapija Makedonije

kapija Makedonije, kapija, Skoplje Foto: Shutterstock/imdat akgun

Kapija Makedonije ili "Porta Macedonia" se nalazi na jugoistočnoj strani Trga Makedonija i predstavlja simbol borbe Severne Makedonije za nezavisnost. Izgradnja je završena u januaru 2012. godine, a 21 metar visok luk ukrašen reljefnim rezbarijama je njen glavni adut.

Spomen-kuća Majke Tereze

Najpoznatija svetica 20. veka rođena je u Skoplju 1910. godine gde je i provela prvih 18 godina života. U spomen-kući naći ćete dirljive fotografije, isečke iz vesti kao i lične stvari iz njenog života uključujući i kopiju Nobelove nagrade za mir koju je dobila 1979. u Napulju.

Stari bazar

Ovo je jedan od retkih delova koje je preživelo zemljotres 1963. godine, a predstavlja i najstariji deo grada i kvart prepun nasleđa i tradicije. Obim tržišta pokazuje koliko je Skoplje bilo važno kao trgovački centar u prethodnim decenijama i vekovima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Magični zalazak sunca u Posidiju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja