• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na celom svetu nema takve reke: Dunav protiče kroz čak 10 država

Vreme čitanja: oko 2 min.

S obzirom na to da protiče i kroz nekoliko glavnih gradova Starog kontinenta, pa i kroz Beograd, Dunav se neretko pominje kao simbol pojedinih evropskih prestonica

  • 0
Dunav u Austriji Foto: Pixabay/Julius_Silver

Tek nešto više od deset posto ukupnog toka reke, koja je na evropskom tlu po dužini druga, protiče kroz našu zemlju.

Sa tokom dugim 2.850 kilometara, Dunav protiče kroz teritoriju još devet evropskih zemalja. Podno nemačke planine Švarcvald izvire ova moćna reka, a uliva se u Crno more.

Jedna od specifičnosti koja se vezuje za ovu evropsku reku jeste činjenica da Dunav, kako ističe “Vikipedija”, teče iz pravca zapada ka istoku, te je jedina velika reka na evropskom tlu kod koje je to slučaj.

S obzirom na to da protiče i kroz nekoliko glavnih gradova Starog kontinenta, pa i kroz Beograd, Dunav se neretko pominje kao simbol pojedinih evropskih prestonica.

Dunav u Austriji Foto: Pixabay/NickyPe

Čuvar istorije Evrope

Izuzev brojnih tvrđava koje se u blizini obala Dunava nalaze i to ne samo u našoj zemlji, na njegovim obalama nalaze se i druge atrakcije, pa se neretko Dunav pominje kao nemi čuvar istorije tog dela evropske teritorije.

Budući da, posebno u novije vreme turističke organizacije mnogih evropskih zemalja ostvaruju saradnju, to se turistima neretko nudi mogućnost da otkriju mnoge lepote Dunava u drugim evropskim zemljama, a ne samo u svojoj, navodi “Austrija.info”, ali i da upoznaju bogatu i dugu istoriju ove reke.

Poseta Beču i Budimpešti, ali i pogled na dolinu Vahau, moćne tvrđave na Dunavu i druge atrakcije, čini krstarenje Dunavom tako posebnim.

Atrakcije na Dunavu u Austriji

Ako izuzmemo Beč, koji nudi i mnoge druge, često zanimljivije aktivnosti od krstarenja, poseta Lincu i uživanje u njegovoj lepoti sa Dunava, može biti poseban doživljaj. Posebno su zanimljivi muzeji u Lincu, među kojima se Muzej umetnosti “Lentos” svakako izdvaja, budući da su u ovom modernom zdanju izložena dela poznatih umetnika koji su stvarali tokom minula dva veka.

Na samom početku oblasti Vahau, koja je deo Liste svetske kulturne baštine UNESCO-a, nalazi se i benediktanska opatija Melk. Barokna crkva ove opatije posebno privlači pažnju posetilaca, kao i biblioteka, ali i sala izrađena od mermera, dok se u ovom zdanju nalazi i savremeni muzej, u kome se posetioci mogu bolje upoznati sa istorijom opatije.

Ostaci crkve opatije u Dirnštajnu još je jedan od atrakcija u blizini obala Dunava u Austriji i takođe se nalazi na području doline Vahau. Osim po tornju, izrađenom u kombinaciji elemenata plave i bele boje, po čemu se smatra jedinstvenim, ostaci nekadašnje opatije poznati su i po prikazu Isusovog života u čak 44 freske.

Ljubitelji umetnosti će sigurno uživati i u poseti gradiću Kremsu, koji je, pored ostalog, poznat i kao domaćin jedinstvenog muzeja, budući da se upravo u njemu nalazi jedini muzej na austrijskom tlu koji je posvećen karikaturi. Ništa manje neće biti oduševljeni ni oni turisti, koji su ljubitelji pića bogova, uzevši u obzir da se u Kremsu nalazi i muzej posvećen vinu, a turistima su na raspolaganju i organizovane vinske ture.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dunav ih iznenadio dok su bezbrižno pasli: Konji i krave zarobljeni na Krčedinskoj Adi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja