• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je poznata najpre po plažama, Dominikanska Republika nudi mnogo više

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izuzev vodopada, koji su u najmanju ruku veličanstveni, znatiželjnim turistima su na raspolaganju i nacionalni parkovi, ali i prostrane plantaže kakaa

  • 1
Dominikana, Karibi Foto: Pixabay/luidmilakot

Fenomenalne plaže prekrivene sitnim, belim karipskim peskom i more nestvarno plavih nijansi mnogima su prva asocijacija na Dominikansku Republiku.

Iako je to neosporno istina, činjenica je da ova karipska zemlja ima još mnogo toga da ponudi turistima.

- U Dominikanskoj Republici postoji više od dve stotine plaža - od čuvene Plaja Bavaro u Punta Kani do Plaja Fernanda u Mišesu - izjavio je za “Euronews.com”, Enrike Penson, direktor ekonomskih studija u Ministarstvu turizma ove karipske zemlje.

Međutim, Dominikana se može pohvaliti i predelima gotovo netaknute prirode. Izuzev vodopada, koji su u najmanju ruku veličanstveni, znatiželjnim turistima su na raspolaganju i nacionalni parkovi, ali i prostrane plantaže kakaa.

Dominikana Dominikana / pixabay.com

- Tokom prethodne godine Dominikanska Republika ugostila je 10 miliona turista i to najpre zato što ova karipska zemlja ima sve - istakao je Penson i dodao:

- Osim zadivljujućih plaža, veličanstvene prirode i zanimljivih aktivnosti, najbolje su toplina i gostoprimstvo lokalng stanovništva.

Putevi kakaa

U provinciji Duarte, koja se nalazi na severoistoku zemlje, posetiocima se nudi mogućnost da istraže plantaže kakaa.

kakao Foto: Unsplash

Oko deset procenata ukupnih zelenih površina zemlje čine upravo plantaže kakaa i smatraju se vrlo značajnim za očuvanje prirodnog okruženja. Uz to, Dominikanska Republika je vodeći proizvođač organskog kakaa u svetu.

Pored toga što će imati priliku da izbliza vide plantaže, posetioci će moći i da se upoznaju sa postupkom izrade čokolade, ali i da uzmu učešće u postupku uzgoja i berbe kakaa.

Fantastični vodopadi

Da Dominikana nisu samo peščane plaže, dokaz su i živopisni vodopadi, a Penson preporučuje da ljubitelji ovih prirodnih atrakcija posete poluostrvo Samana.

Izuzev obilaska vodopada "El Limon", koji je jedan od najpoznatijih na tom poluostrvu, ljubitelji jahanja će imati mogućnost da uživaju i u toj aktivnosti.

Nacionalni park "Los Haitises" nalazi se na poluostrvu Samana, a u njemu se izuzev krečnjačkih krševa i vrtača, mogu videti i šume mangrova. Procenjuje se da su stene u ovom zaštićenom nacionalnom parku stare oko 50 miliona godina.

Najviši vodopad na području Kariba nalazi se upravo na Dominikani. Sa visine veće od 120 metara obrušava se vodopad "Salto de la Jaldi", do koga mogu da stignu samo pravi ljubitelji avanture, budući da je dostupan iz dva pravca - sa zemlje i iz vazduha. Nakon oko dva sata pešačenja kroz zanimljive predele, stiže se do ovog vodopada, do koga postoje i organizovani izleti helikopterom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pogledajte kako je srpski napadač zaprosio devojku na plaži u Dominikani

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Lela

    16. februar 2024. | 10:12

    Prelepa, ali nažalost, van tih uređenih sredina, nije baš sigurna. Neki moji prijatelji su se tako bili zaljubili u Dominikanu, vratili se s odmora, pozvali medjunarodne selidbe 'pro move', i preselili se. Ali, posle tri godine, vratili su se u Beograd. Nisu se osećali ni dovoljno sigurno, niti su mogli da se uklope u priču, jer jedno je kad ste negde na odmoru, a potpuno drugo kad tamo poželite i da živite. Ali, za odmor je definitivno kao iz bajlke.

    Podelite komentar