• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na jednom od Maršalskih ostrva je prvi put izvedena proba nuklearne bombe

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas su ova ostrva u Tihom okeanu popularna turistička destinacija

  • 0
Maršalska ostrva, foto Pixabay Maršalska ostrva, foto Pixabay

U oblasti Mikronezije, u centralnom delu Tihog okeana nalaze se ostrva raspoređena u dva lanca, čiji nazivi nose simboliku. Ratak i Ralik, kako se ovi lanci nazivaju, znače zapravo izlazak i zalazak sunca.

Više od čak 50 odsto celokupnog stanovništva Maršalskih ostrva naseljeni su u gradu Madžuru, koji je i glavni grad ostrva.

Iako je ostrvo Kvajelin po površini najveće, jedno od najpoznatijih ostrva je Bikini, budući da su Sjedinjene Američke države, kako navodi “Vikipedija”, upravo na tom ostrvu izvele probu nuklearne bombe prvi put.

Pozicija Maršalskih ostrva

U centralnom delu Pacifika, na površini nešto većoj od 180 kvadratnih kilometara, raspoređeno je oko hiljadu što ostrva, što atola, što sprudova, koji čine Maršalska ostrva.

Ostrva Fidži i Havaji su najbliža susedna ostrva ovoj grupaciji.

Izuzev po bogatom morskom svetu, Maršalska ostrva poznata su i po obilju biljnih vrsta, među kojima se posebno izdvajaju plantaže papaje i kokosa, a okružuje ih najmanje oko 160 vrsta korala, navodi “Worldtravelguide”.

Ona ostrva koja se karakterišu kao spoljna naročito su interesantna ljubiteljima osame, uzevši u obzir da se mogu uporediti sa netaknutim rajem na zemlji. Ipak, upravo neka od tih ostrva bila su mesta na kojima su izvedena testiranja nuklearnih bombi.

Žena ronilac, ronjenje Foto: Shutterstock

Ronjenje kao omiljena aktivnost

Kada se uzme u obzir bogatstvo morskog sveta, sasvim je jasno i zbog čega se vrlo često upravo Maršalska ostrva smatraju jednom od najlepših destinacija na celom svetu za ljubitelje ronjenja.

Među turistima je popularno i ronjenje na mestima na kojima se nalaze olupine brodova iz Drugog svetskog rata, ali i ronjenje oko ostrva Bikini koje je Sjedinjenim Američkim državama koristilo kao mesto za zvanično prvu probu nuklearne bombe.

S obzirom na to da su nuklearna testiranja vršena kako unutar atola i u vazduhu, ali i pod vodom, to se posetiocima nudi prilika da se tokom organizovanih izleta upoznaju sa ostrvom koje je deo UNESCO-ve liste svetske baštine i to najpre zato što se na ostrvu Bikini mogu videti ostaci nukelranih testiranja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Majka i mladunče kita snimljeni kako se maze: Kada vole ogromni sisari okean postaje more ljubavi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja