• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istanbul je najposećeniji grad na svetu: Ovo su najatraktivnije lokacije u turskom gradu, Srbi jednu obožavaju

T. I.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ono što najviše izdvaja Istanbul od svih drugih destinacija jeste njegova multikulturalnost

  • 1
Istanbul Foto:RINA

Prema najnovijim istraživanjima najposećeniji grad na svetu tokom 2023. godine bio je Istanbul. Moderna metropola, ali i istorijska riznica privlači na stotine hiljada posetilaca iz čitavog sveta, a smanjenju njihovog broja nisu uticale ni elementarne nepogode poput zemljotresa ni potencijalna opasnost od terorističkih napada.

Jedna od najposećenijih lokacija u ovom turskom gradu svakako je neuništiva džamija Sulejmanija, izgrađena polovinom 16. veka na brdu sa kog puca pogled na čitav grad i zato je sa pravom nazivaju lepoticom Istanbula.

Njen graditelj je čuveni tadašnji arhitekta Mimar Sinan, koji je izradio najveće monumentalne građevine u turskom carstvu.

"Arhitekta Mimar Sinan na ovoj građevini pokazao je svoju neprikosnovenost u tadašnjem graditeljstvu. Unutar džamije ugrađen je ventilacioni sistem, a u vremenu kada električna energija još nije bila ni na vidiku, Sulejmanija je bila osvijetljena sa 275 uljanih lampi. Posebno zanimljiva je njegova zaštita zidova od paukovih mreža. On je svuda između lustera postavljao nojeva jaja, jer njihov miris kad se sasuše tera insekte i paukove. Na samom početku bilo je postavljeno oko 300 nojevih jaja u džamiju, a za ovih nekoliko vekova mnoga od njih su ili polupana ili pokradena i ostalo ih je samo oko tridesetak, keže za RINU turistički vodič Paulina Ionota.

Nezaobilzna tačka u svakom obilasku Istanbula svakako je najveća natkrivena pijaca na svetu. Veliki Bazar izgrađen je početkom 15. veka i uspešno je odolevao svim iskušenjima tokom svoje duge istorije. Danas je smešten na preko 50.000 kvadratnih metara i na njemu možete naći bukvalno sve, što se kaže - od igle do lokomotive.

"Poseta ovoj pijaci za mene je bila zaista nesvakidašnje iskustvo. Toliko ljudi, toliko prodavaca, sve je šareno i ne znate gde pre da pogledate i šta pre da kupite. Tamo vas prodavci sami uvlače na njihove tezge i nude da kupite ono što su izložili. Naravno, cenkanje je neizostavno to je tamo stvar tradicije i običaja, ali Turci su toliko vešti trgovci da vi kupute toliko toga misleći da ste uštedeli, a u stvari vam te stvari nisu bile ni ptrebne. Oni su pravi majstori za to", kaže Ivan Nikolić iz Čačka koji je obišao ovu najveću pijacu na svetu.

U Velikom Bazaru smešteno je čak preko 4.000 radnji, ali može se primetiti da zanatalije tradicionalne za Tursku polako gube primat u odnosu na moderne trendove. Tako da ukoliko posetite ovo mesto, nemojte se iznenaditi kad sve ono što vidite po buticima, prodavnicama i online shopovima po društvenim mrežama u Srbiji tamo ugledate i kupite čak i deset puta jeftinije. Patike su deset evra, trenerke isto toliko, a pojediničani komadi letnje garderobe još jeftiniji.

"Ono što je na mene ostavilo najjači utisak jesu tipično turski proizvodi, poput njihovog ratluka, ukrasnih suvenira i takozvanih fildžana iz kojih se kod njih pije kafa, šoljice za čaj ručno urađene i ukrašene. Veliki Bazar je jedan veliki muzej zapravo gde možete naučiti i mnogo toga o istoriji Turske. Moj savet je da u Istanbul krenete sa što manjim prtljagom, jer ćete se sa ovog pijaca vratiti sa mnogo više stvari nego što ste poneli", dodaje Ivan.

(Ona.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Lepota zime u staroj prestonici carstva: Aja Sofija pokrivena belim

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Boris

    14. februar 2024. | 14:15

    Zanimljivo ja upravo odlazim iz Istanbula vracam de za USA , prelep grad

    Podelite komentar