• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Monaška tradicija nikada nije prekinuta u manastiru na padinama Rudnika

Vreme čitanja: oko 2 min.

Upravo u toj svetinji pokrenuta je i ideja o podizanju Drugog srpskog ustanka

  • 0
Crkva Svetog Djordja Đorđa u manastiru Vracevsnica, Srbija Crkva Svetog Đorđa / Foto: Wikipedia/BrankaVV

Koliko je za vladarsku porodicu Obrenovića vezan manastir koji se nalazi na južnim padinama Rudnika, jasno ukazuje i to što je Višnja, majka srpskog knjaza Miloša Obrenovića, sahranjena u manastiru Vraćevšnica.

Upravo u toj svetinji pokrenuta je i ideja o podizanju Drugog srpskog ustanka, o čemu svedoče i do danas očuvani predmeti, koji se nalaze u manastiru, navedeno je na zvaničnom sajtu.

U ovoj srednjovekovnoj svetinji boravio je i srpski književnik Đura Jakšić, pa ne čudi što se u Vraćevšnici čuvaju i neka od njegovih dela.

Značajni događaji u manastiru

U periodu kada je zemljom vladao despot Stefan Lazarević, titulu velikog čelnika, koja je bila izuzetno visoko kotirana, nosio je Radič Postupovič. Upravo on je 1428. godine i osnovao Vraćevšnicu, čija je glavna crkva posvećena Svetom Georgiju.

Manastir Vracevsnica, Srbija Manastir Vraćevšnica / Foto: Wikipedia/BrankaVV

Samo tri godine docnije ova svetinja je oslikana.

Vek kasnije su ovim zdanjem upravljali seljaci, koji su obrađivali manastirsku zemlju, a kako je navedeno na zvaničnom sajtu manastira, 1579. godine je ova svetinja prvi put značajnije obnovljena.

Šumadija X Manastir Vraćevšnica, 2019. Grob baba-Višnje / Foto: Wikipedia/Ванилица

Jedan od značajnijih istorijskih događaja odigrao se u Vraćevšnici. Skupština, koju je 1812. godine u ovoj svetinji sazvao srpski vožd, Karđorđe Petrović, imala je za cilj objavljivanje zaključaka Bukureštanskog mira. Tom prilikom je vožd ovenčan lentom Svete Ane, dok su Časni krst i ordenje tada dobile i aktuelne narodne vođe.

Godina 1815. bila je posebno značajna sa istorijskog aspekta i opet je ovaj manastir bio mesto okupljanja. Ali ovog puta srpskih ustanika.

manastir Vraćevšnica Foto: RINA

Naime, na Cveti te godine je vojnike u manastiru Vraćevšnica okupio knez Miloš, kako bi prisustvovali najpre noćnoj liturgiji, a zatim se i pričestili, neposredno pre nego što su krenuli u Takovo. Tamo su hrabri srpski ustanici, na čelu sa knjazom najpre položili zakletvu, a zatim i proglasili početak ustanka.

Na Đurđevdan tri godine docnije je srpski knjaz upriličio i Narodnu skupštinu u ovoj svetinji, kada je izneo predlog i da prestonica kneževine bude grad Kragujevac.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Živelo se bogato, trgovalo se luksuznom robom: Rudnik je u srednjem veku bio centar Srbije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja