• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na dar od austrijske carice porodica Zako dobila je velelepno imanje i dvorac

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posed plemićke porodice Zako, za koju se pretpostavlja da je imala cincarsko poreklo, bio je upravo selo Bajša, o čemu, pored ostalog, svedoče i ostaci njihovog dvorca

  • 0
Dvorac Zako, Bajša, Srbija Foto: Shutterstock

Tek nešto više od dve hiljade i dvesta duša živi u mirnom selu na području opštine Bačka Palanka, koja teritorijalno pripada Severnobačkom okrugu.

Izuzev Mađara, koji su većinsko stanovništvo, u selu Bajša žive i Srbi i Slovaci, kao i Rusini, ali i pripadnici drugih naroda.

Posed plemićke porodice Zako, za koju se pretpostavlja da je imala cincarsko poreklo, bio je upravo selo Bajša, o čemu, pored ostalog, svedoče i ostaci njihovog dvorca. Uz to, u ovom pitomom selu Severnobačkog okruga postoji, kako navodi „Vikipedija“ i srpska pravoslavna crkva koja je posvećena Svetom Dimitriju, kao i rimokatolička crkva.

Imanje kao dar carice

Iako je porodica Doci najpre bila vlasnik Bajše, i to u periodu koji je usledio po završetku Mohačke bitke, selo potom prelazi u ruke braće Bot.

Dvorac Zako, Bajša, Srbija Foto: Shutterstock

Zbog zasluga u vojnoj službi carica Marija Terezija je 1751. godine darovala porodici Zako ne samo imanje u Bajši, nego i kaštel, odnosno dvorac koji se na njemu nalazio.

Postoje dve pretpostavke o poreklu ove plemićke porodice. Prema jednoj, u pitanju je porodica cincarskog porekla, a prema drugoj, radi se o porodici koja, prema „Dvorcisrbije“ poreklo vodi sa područja Dalmacije.

Interesantno je pomenuti da upravo nakon dodele imanja od strane austrijske carice, članovi porodice Zako, čiji je rodonačelnik bio Stevan, inače kapetan u službi na Potiskoj vojnoj granici nadomak Stare Kanjiže, uz svoje ime i prezime dodaju i plemićku pripadnost „od Bajše“.

Dvorac Zako, Bajša, Srbija Foto: Shutterstock

Upravo je Stevan zvanično i bio zdaužen za to da ovo selo naseli.

Zdanje koje propada

I mada je dvorac Zako u Bajši okarakterisan kao kulturno dobro od velikog značaja, zapravo se ovo, nekada velelepno zdanje, može posmatrati kao svojevrsno svedočanstvo propasti porodice u čijem vlasništvu se dvorac nalazio.

Dvorac Zako, Bajša, Srbija Foto: Shutterstock

Iako je porodica Zako u jednom trenutku izgubila ovaj kaštel, i to zbog nekog duga, prošlo je oko pet decenija dok nije ponovo prešao u njihove ruke. U navedenom periodu su članovi porodice Vojnić bili vlasnici ovog kaštela.

Pretpostavlja se da je Dimitrije Zako, unuk Stevana, koji se smatra i osnivačem porodice Zako, bio zaslužan za to što su se i dvorac i imanje našli u rukama članova porodice Zako.

Budući da su u današnjem Novom Kneževcu, a tada Turskoj Kanjiži, živeli članovi porodice Zako, to su oni tek povremeno boravili u kaštelu u Bajši.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tragom duhova Špicerovog dvorca: Nekad velelepno zdanje u Beočinu danas je zaraslo u korov i propada

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja