• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nekada znano i kao Zlatno ostrvo, Tasos je danas poznat po obilju zelenila

Vreme čitanja: oko 2 min.

Udaljeno tek nešto više od deset kilometara od luke Keramoti, ostrvo Tasos odlično je povezano sa kopnom

  • 1
Ostrvo Tasos, Grčka Foto: Pixabay/kremenadimitrova

Najpre zbog zlata koje je iskopavano na ovom grčkom ostrvu, u antička vremena Tasos je bio poznat i kao Zlatno ostrvo.

Iako postoje dve verzije u grčkim mitovima o nastanku naziva ovog ostrva, ona koja se češće pominje navodi da je Tasos zapravo modifikovani oblik grčkog termina "dasos", koji se koristi za označavanje šume. Znajući koliko je ovo ostrvo bogato zelenilom, ta verzija i jeste radije prihvaćena.

No, bilo kako bilo, nema sumnje da je ostrvo Tasos danas jedna od omiljenih destinacija za letnji odmor, kada su u pitanju srpski turisti koji preferiraju Grčku.

Najsevernije grčko ostrvo

Udaljeno tek nešto više od deset kilometara od luke Keramoti, ostrvo Tasos odlično je povezano sa kopnom. Najbliži grad na kopnu je Kavala, pa mnogi turisti koji biraju letovanje na ovom ostrvu iskoriste priliku da posete i taj grad i upoznaju se sa njegovim lepotama.

Tasos, grčka ostrva, Grčka Foto: Telegraf.rs/B.Stanojević

Smatra se jednim od najzelenijih grčkih ostrva, a kako ističe “Greektravel”, razlog za to treba tražiti u povoljnim klimatskim karakteristikama koje na ostrvu preovlađuju.

Na 1.203 metara iznad nivoa mora nalazi se planina Ipsario, koja važi za najvišu tačku ovog grčkog ostrva.

Glavni grad ostrva

U severnom delu Tasosa smešten je Limenas, glavni grad ostrva, poznat po bogatom istorijskom nasleđu, najpre oličenom u arheološkim ostacima koji svedoče dugoj istoriji grada.

Izuzev arheoloških ostataka, u Limenasu postoje i moderne građevine, kao i brojni ugostiteljski objekti i drugi atraktivni sadržaji, što ga čini vrlo zanimljivom destinacijom za istraživanje.

Sa maticom je ovo ostrvo ujedinjeno 1912. godine, a pre toga je njime vladala Đenova, tačnije Frančesko Gateluzio iz Đenove, pa turske snage, da bi ga ruska flota zauzela u drugoj polovini 18. veka.

Tasos foto: Jelica Blagojević

Zanimljive lokacije

Gotovo je nemoguće nabrojati sve atrakcije jednog od najzelenijih grčkih ostrva, mada se autentično selo Panagia i prirodni bazen Giola definitivno među njima izdvajaju.

Ništa manje nije atraktivan ni manastir posvećen Svetom arhangelu Mihailu iz koga se pruža nestavrno lep pogled prema okolini.

Nekadašnja planinska prestonica sotrva, selo Teologos, još je jedna od atraktivnih lokacija na ovom ostrvu, koje je poznato i po odličnim plažama.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Laguna Giola: Prirodni i jedinstveni bazen Tasosa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Željka

    19. februar 2024. | 20:55

    Magija koja je toliko jaka da vas iznova i iznova vraća ovom ostrvu...Ostrvo koje je obeležilo moj život sa čovekom kojeg više nema...

    Podelite komentar