• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svega ima u ovom delu Grčke: Epir je regija koja opčinjava turiste

Vreme čitanja: oko 2 min.

Klisura Vikos, kameni mostovi, arheološki lokaliteti, manastiri i gotovo nestvarna priroda, ali i letovališta poput Parge i Sivote, samo su neke od osobenosti ovog dela Grčke

  • 0
parga Parga / foto: pixabay.com

U severozapadnom delu Grčke, na području istoimene istorijske regije, nalazi se još uvek nedovoljno otkriven dragulj zemlje, kako se regija Epir neretko karakteriše.

Sa jedne strane oivičen Jonskim morem, a sa druge planinskim vencem Pindosa, Epir je izuzetno atraktivan po mnogo čemu.

Klisura Vikos, kameni mostovi, arheološki lokaliteti, manastiri i gotovo nestvarna priroda, ali i letovališta poput Parge i Sivote, samo su neke od osobenosti ovog dela Grčke.

Jedan od najdubljih kanjona

Izuzev nešto manje od čak 50 planinskih sela, koja se nalaze u oblasti Zagorohorja, u ovom delu zemlje se nalazi i reka Vikos. Uz to što je kanjon te reke na visokom, drugom mestu u celom svetu po dubini, kako ističe „Visitgreece“, u njemu obitavaju čak 182 životinjske vrste, dok je to područje stanište za čak 1.700 biljnih vrsta.

Grčka, selo Sirako, Syrrako  Ioannina regional unit, Epirus, Greece. Foto: Wikipedia/Michael Paraskevas

Iako je proročište u Delfima mnogo poznatije, nije tajna da je jedno od najvećih antičkih proročišta i pozorišta bilo upravo u Epiru. Izuzev po tome, Dodoni je znan i kao mesto u kome se priprema tradicionalni feta sir.

Grad Arta, nadaleko je čuven po odlično očuvanom kamenom mostu, koji je postao simbol grada smeštenog na obalama reke Arahtos.

Glavni grad ovog regiona Grčke je Janjina, koji se nalazi oko jezera Pamvotida. Neretko se karakteriše kao idealna destinacija za posetu u toku jeseni, pa čak i zime, kada je jezero posebno impresivno.

Letovališta Epira

Jedna od najpoznatijih letnjih destinacija u regiji Epir, bez ikakve sumnje je Parga. Mada za njom uopšte ne zaostaje ni Sivota, koja je deo prefekture Tesprotije.

Izgrađena u obliku amfiteatra, Parga je prepoznatljiva kako po omanjem ostrvu Panagija, koje se nalazi prekoputa grada, tako i po odlično očuvanoj arhitekturi i eksploziji boja, koja je uočljiva na fasadama mnogih građevina.

Reka Voidomatis, Grčka Foto: Nir Alon / Zuma Press / Profimedia

Brojne plaže nalaze se u ovom letovalištu i njegovoj okolini, a kako ističe „Visitgreece“, Valtos i Lihnos, ali i plaža Sarakiniko, neke su od najpoznatijih.

U neposrednoj blizini Parge je i izvor reke Aheron, ali i ostrva Paksi i Antipaksi, kao i Proročište mrtvih, poznato arheološko nalazište.

Parga Foto: Branko Hrček

Sivota je još jedno od poznatijih letovališta u ovoj regiji. Poznato je kako po dugim plažama i kristalno čistom moru, tako i po skrivenim uvalama, što podrazumeva da u Sivoti mogu uživati turisti različitih afiniteta.

Na području Epira nalazi se i grad Preveza, dok je Nacionalni park Zagorohorja još jedna od poznatijih atrakcija ne samo regije, nego i tog dela zemlje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Skrivene plaže i Afroditina pećina: Pogledajte kako izgleda tura brodom oko Parge

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja