• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grac je bogat znamenitostima: U južnom delu Štajerske skrio se dragulj Austrije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Javni park Šlozberg jedna je od znamenitosti grada smeštenog na obalama reke Mure. Istoimena tvrđava nalazi se na vrhu brda, do koga se može stići žičarom, što je još jedna od atrakcija Graca

  • 0
Grac, Austrija Foto: Pixabay/leonhardniederwimmer

Drugi grad po veličini na području zemlje, Grac je poznat kao raj za ljubitelje gurmanluka, ali i za sve turiste koji žele da uživaju u prirodi i istorijskim atrakcijama.

Javni park Šlozberg jedna je od znamenitosti grada smeštenog na obalama reke Mure. Istoimena tvrđava nalazi se na vrhu brda, do koga se može stići žičarom, što je još jedna od atrakcija Graca.

Najveća oružarnica na celom svetu nalazi se u ovom gradu, navodi “Kayak”. Izuzev vatrenog oružja koje je korišćeno u periodu između 16. i 18. veka, deo muzejske postavke čine i konjčki oklopi, ali i zlatni oklopi izrađeni početkom 19. veka i to od 42-karatnog zlata.

Palata Egenberg

Izgrađena tokom 17. veka, palata Egenberg karakteristična je po baroknim elementima i deo je liste Svetske kulturne baštine UNESCO-a.

Grac, Austrija Foto: Pixabay/juergen-polle

Ono po čemu je ova barokna građevina specifična jeste stil gradnje, budući da je, prema “Austria.info”, zasnovan kako na gregorijanskom kalendaru, tako isto i na saznanjima o astronomiji iz doba prosvetiteljstva.

Na ovoj palati postoji ukupno 365 prozora, što simbolično predstavlja svaki dan u toku godine. Ukupno je 24 sobe na drugom spratu ovog zdanja, što se vezuje za ukupan broj časova u toku jednog dana. Državničke sobe imaju ukupno 52 prozora, što je ukupan broj sedmica u toku jedne godine.

Uz sve to, u Planetarnoj sobi, kako se naziva jedna od odaja u palati Egenberg, može se videti 12 slika na zidovima, na kojima je prikazano svih 12 znakova Zodijaka.

Na svakom spratu palate postoji po 31 soba, što je najveći mogući broj dana u toku jednog meseca.

Grac, Austrija Foto: Pixabay/leonhardniederwimmer

Najveća gradska svetinja

Rimokatolička crkva Svetog srca Isusovog smatra se najvećom svetinjom u Gracu. Izgrađena je tokom poslednjih decenija 19. veka i karakteriše je neogotički stil arhitekture.

Projekat za izgradnju ove svetinje izradio je Georg Hauberiser, a ono što posebno opčinjava na ovoj građevini jesu vitraži i toranj čija je visina gotovo 110 metara.

Nedaleko od nje nalazi se i mauzolej cara Ferdinanda Drugog, a u okviru njega je i kapela posvećena Svetoj Katarini Aleksandrijskoj. Pažnju posetilaca mauzoleja posebno privlači sarkofag od crvenog mermera, na kome se uočavaju ukrasi u vidu portreta nadvojvode Karla Drugog i Marije od Bavarske, roditelja cara Ferdinanda Drugog.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dobrodošli na reku Leh: Lepota rečima neopisiva

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja