• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U nama susednoj zemlji nalazi se najveće jezero na području Centralne Evrope

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neretko se najveće centralnoevropsko jezero naziva i mađarskim morem

  • 0
Jezero Balaton, Mađarska Foto: Pixabay/ivabalk

U Transdunavskom regionu susedne Mađarske nalazi se jedna od najposećenijih atrakcija tog dela zemlje, što i ne čudi, budući da je Balaton najveće jezero u centralnom delu Starog kontinenta.

Za najveću količinu vode koja utiče u ovo prostrano jezero zaslužna je reka Zala.

U letnjem periodu je oko 25 stepeni Celzijusove skale prosečna temperatura vode, a u periodu između juna i kraja meseca avgusta traje vrhunac sezone, navodi “Stipendiumhungaricum”.

Nadomak severnih obala jezera nalazi se jedan od najznačajnijih vinskih regiona zemlje. Na južnim obalama Balatona smešteni su neki od najpoznatijih turističkih centara.

Jezero Balaton, Mađarska Foto: Pixabay/zsolt71

Plaže na Balatonu

Iako nema sumnje da je jezero Balaton ili "mađarsko more", kako ga nazivaju, pogodno za posetu u gotovo svim periodima godine, ipak je najviše posetilaca u letnjem periodu.

Na jezeru postoje brojne plaže, s tim što na većini njih ima kamenja ili trave, dok se veštačke peščane plaže sreću nadomak turističkih centara. Stepenast ulazak u vodu je osnovna karakteristika svih takvih plaža na Balatonu.

Balatonska visoravan

Severna obala Balatona poznata je po istoimenoj visoravni, na kojoj se nalaze i neverovatna 464 stepenika. Stepenice Bujdosok zaista predstavljaju jednu od izuzetno poznatih atrakcija u tom delu jezera.

Istini za volju, iako uspon uz toliko stepenika nekome možda i ne bude baš prijatan, nagrada u vidu pogleda sa vrha je sasvim dovoljna da se zaboravi na napor prilikom uspona. Upravo na području Balatonske visoravni i postoje mnoga autentična sela, ali i mnoge druge znamenitosti koje i te kako privlače pažnju posetilaca.

Čuvena vinska regija

Neka od nadaleko poznatih mađarskih vina proizvode se u blizini Balatona i to najpre na području regije Badacsoni. Smatra se da je još u periodu rimske vladavine tim područjem ovaj region igrao značajnu ulogu u proizvodnji vina.

U okolini Balatona, na samom vrhu istoimenog poluostrva, nalazi se i Tihani, jedan od najstarijih gradova iz perioda srednjeg veka u čitavom regionu.

Turistima koji posećuju ovo mađarsko jezero neretko privlače pažnju i krstarenja po jezeru, što je svakako jedna od atraktivnijih aktivnosti na Balatonu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Lajali su u nadi da će im neko pomoći: Psi visili sa ivice iznad zaleđenog jezera

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja