• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od 9 UNESCO lokaliteta u Bugarskoj samo dva su u vezi sa prirodnim nasleđem

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kao deo prirodne baštine ove zemlje izdvojeni su kako Nacionalni park Pirin, tako i Prirodni rezervat Srebarna

  • 0
Rilski manastir, manastir Rila Foto: Telegraf

Rilski manastir, Bojanska crkva i Ivanovske kamene crkve samo su deo kulturnog nasleđa Bugarske uvrštenog na listu UNESCO-a.

Od ukupno devet lokaliteta, koliko ih je za sada uvršteno na Listu materijalnog kulturnog nasleđa UNESCO-a, čak sedam je u vezi sa istorijom i religijom Bugarske.

Kao deo prirodne baštine ove zemlje izdvojeni su kako Nacionalni park Pirin, tako i Prirodni rezervat Srebarna.

Rilski manastir

Na oko 120 kilometara udaljenosti od glavnog grada Bugarske nalazi se glavna crkva Rilskog manastira, koja je posvećena prazniku Roždestva Bogorodice. U davna vremena tu je sedam godina živeo pustinjak Jovan Rilski.

Rilski manastir Bugarska Foto: Telegraf.rs

Osnovan još tokom 10. veka, ovaj manastir, kako navodi “Visitmybulgaria”, najveći je u celoj zemlji, a svakako se smatra i najznačajnijim.

U glavnoj manastirskoj crkvi danas se nalaze i mošti Jovana Rilskog, a manastirski kompleks je 1983. godine uvršten na Listu svetske baštine UNESCO-a.

Bojanska crkva

Među 40 sakralnih objekata, koliko ih danas ima na bugarskoj teritoriji, Bojanska crkva važi za najživopisniju. Deo je kulturnog nasleđa UNESCO-a od 1979. godine, a datira iz perioda srednjeg veka.

Nedaleko od centra glavnog grada Bugarske, podno planine Vitoša, na području naselja Boyana nalazi se ova svetinja, koja je naročito poznata po odlično očuvanim freskama iz prvih decenija 16. veka, navodi “Visitmybulgaria”. Izuzev fresaka na kojima su prikazane scene kako iz Starog, tako i iz Novog zaveta, unutrašnjost ove svetinje obogaćena je i slikama pojedinih bugarskih kraljeva.

Nesebar, Bugarska Foto: Mel Longhurst / Zuma Press / Profimedia

Stari grad Nesebar

Jedan od najstarijih gradova na tlu Bugarske, Nesebar je smešten na crnomorskoj obali, nedaleko od grada Burgasa.

Podeljen na stari i novi deo, Nesebar je danas i jedno od popularnih letovalištima, a počev od 1983. godine je, kako ističe “Visitmybulgaria”, deo Liste svetske kulturne i prirodne baštine UNESCO-a.

Posebno je atraktivno staro gradsko jezgro, koje se nalazi na omanjem poluostrvu. Zanimljiv je podatak da je na području površine 850x350 metara, koliko zauzima to poluostrvo, u periodu između 5. i 19. veka postojalo čak 40 crkava. Danas je taj broj gotovo dvostruko manji, budući da ih ima 23, od kojih su neke crkve odlično očuvane i danas funkcionišu kao muzeji.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako se naša novinarka snašla u pripremi švargle: Ona.rs u novom izazovu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja