• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zimske olimpijske igre odigrale su značajnu ulogu u razvoju ovog ski centra u regionu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sa 25 kilometara odlično opremljenih ski staza različite dužine i težine, Jahorina je, uz Sarajevo, bila domaćin Zimskih olimpijskih igara održanih 1984. godine

  • 0
Jahorina Foto: Marija Nišić

Deo Dinarskog sistema, planina Jahorina teritorijalno pripada Bosni i Hercegovini i važi za izuzetno poznat skijaški centar u tom delu Starog kontinenta.

Na nadmorskoj visini od 1.916 metara nalazi se Ogorjelica, najviši vrh ove planine.

Prosečno je 175 snežnih dana godišnje na Jahorini. Sa 25 kilometara odlično opremljenih ski staza različite dužine i težine, Jahorina je, uz Sarajevo, bila domaćin Zimskih olimpijskih igara održanih 1984. godine.

Počeci turizma

Budući da su pripadnici tadašnje austrougarske buržoazije često posećivali ovu planinu i to kako zbog lova, tako i zbog planinarenja, to se upravo oni i smatraju zaslužnima za gradnju prvog većeg objekta na ovoj planini. Zbilo se to 1878. godine, kada je, kako navodi “Tourismbih”, bila podignuta lovačka kuća. Kasnije je taj objekat uništen u požaru, a na njegovim temeljima izgrađen je i dom “Romanija”.

jahorina, skijališta, ski sezona Foto: Rina

Prvi hotel, današnji hotel “Šator” na Jahorini nikao je nekoliko godina nakon završetka Prvog svetskog rata, 1923. godine.

Upravo te godine su se prvi skijaši spustili niz planinu.

I tako je sve počelo...

Ubrzani razvoj Jahorine

Po završetku Drugog svetskog rata su mnogi, ranije uništeni objekti, obnovljeni, da bi električno svetlo zasijalo na ovoj planini već 1947. godine.

Jahorina Foto: Marija Nišić

Samo pet godina kasnije Jahorina dobija i prvi ski lift.

Zimske olimpijske igre 1984. godine smatraju se najzaslužnijima za ubrzani razvoj Jahorine kao ski centra i poznate turističke destinacije ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u tom delu Balkanskog poluostrva.

Jahorina Foto: Marija Nišić

Danas se ova planina smatra, slobodno se može reći, ne samo idealnom destinacijom za ljubitelje zimskih sportova, nego i za ljubitelje prirode, budući da se radi o planini koja može i te kako biti interesantna u svako doba godine. Istini za volju, u toku zime je možda i najlepša i najinteresantnija, ali se ne može osporiti ni njena lepota u drugim periodima godine.

Posebno je pogodna za boravak osoba koje pate kako od malokrvnosti, tako i od različitih hroničnih oboljenja pluća.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zalazak sunca na najvišem vrhu Alpa: Pogled od milion dolara

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja