• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Top 5 vodopada Srbije: A ima ih još mnogo više

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istini za volju, mnogi od njih se ne mogu po veličini i visini, ali i snazi vode možda porediti sa, recimo Nijagarinim vodopadima, ali to ni u kom slučaju ne znači da im ne mogu parirati po lepoti

  • 0

Srbija spada u red zemalja koje se mogu pohvaliti mnoštvom vodopada.

Istini za volju, mnogi od njih se ne mogu po veličini i visini, ali i snazi vode možda porediti sa, recimo Nijagarinim vodopadima, ali to ni u kom slučaju ne znači da im ne mogu parirati po lepoti.

Svakako skromniji, vodopadi Srbije vrlo često mnoge ostavljaju bez daha.

1. Bigar

Od sela Kalna je jedan od najpoznatijih vodopada na Staroj planini, udaljen tek oko pet kilometara. Nalazi se na 450 metara nadmorske visine, a kako ističe „Srbijapodlupom“, voda se obrušava sa visine od 35 metara, stvarajući neverovatan prizor.

Vodopad se nalazi baš na mestu na kome se reka Bigar susreće sa Satanjinskom rekom.

2. Ripaljka

Jedna od prirodnih znamenitosti u okolini Sokobanje je i vodopad Ripaljka, koji je tako simbolično nazvan jer voda ripa, odnosno skače.

Ukupna dužina kaskada ovog vodopada iznosi 40 metara, a kako navodi „Soko-banja“, počev od 1948. godine je vodopad Ripaljka, koji se nalazi na toku reke Gradašnice, pod zaštitom kao prirodno blago.

3. Lisine

Na padinama planine Beljanice, nedaleko od ušća reke Vrelo, poznate i kao Godina, zbog toka dugog tačno 365 dana u reku Resavu, nalazi se vodopad Lisine, poznat i kao Veliko Vrelo ili Veliki buk, navodi „Panacomp“.

Lisine, vodopad Veliki buk Foto: Marko Jovanović

Oko 20 kilometara deli ovaj fascinantni vodopad od Despotovca, a u njegovoj blizini su kako Resavska pećina, tako isto i srpski srednjevekovni manastiri Ravanica i Manasija.

4. Gostilje

Na oko 25 kilometara udaljenosti od centra Zlatibora, u ataru istoimenog sela, na Gostiljskoj reci, nalazi se vodopad koji spada u jednu od atrakcija ove srpske planine.

Gostilje, Vodopad, Srbija Foto: RINA

Sa visine od 22 metra, na mestu na kome se uliva u Katušnicu, obrušava se Gostiljska reka. Vodopad Gostilje, kako ističe TO Zlatibor, spada u red najviših u našoj zemlji, a prilaz i prostor oko samog vodopada uređen je za turističke posete.

5. Stara planina

Čak trećina od svih vodopada u Srbiji nalazi se na području Stare planine, navodi „Portalmladi“. Neki od njih su lako dostupni, a ima i onih koji posetioce vode u pravu pravcatu avanturu. No, iako se možda malo pomuče dok do njih ne stignu, nema sumnje da bivaju nagrađeni prizorom koji ostavlja bez daha.

Vodopadi Tupavica i Bigar su neki od najpoznatijih na području ove planine. A za njima, po lepoti ne zaostaju ni vodopadi Kaluđerski skok, Piljski, Koprenski i vodopad Čunguljski skok.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Lepote Stare planine - vodopad Bigar

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja